Magda Bercea: „Cred în ajutorarea celorlalţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magda Bercea: „Cred în ajutorarea celorlalţi”
Magda Bercea: „Cred în ajutorarea celorlalţi”

Un bun lider şi comunicator, şefa Crucii Roşii Mureş şi-a asumat riscul de a se pune în slujba celorlalţi, aflaţi în suferinţă

Prima amintire despre Crucea Roşie o are din copilărie, când părinţii săi plăteau, ca toată lumea acel timbru lunar obligatoriu. O adevărată reprezentantă a zodiei Gemenilor, Magda Bercea e un bun comunicator, şi mereu i-a plăcut să-şi ajute semenii. „Cred în evoluţia personală a omului şi, ajutându-i pe alţii, tu însuţi evoluezi”, e convinsă Magda Bercea. Mai mereu un lider, fără să o caute, fiind şi o persoană curioasă, mereu se afla acolo unde se întâmpla ceva. „Remarc cu plăcere că noile generaţii înţeleg ideea de voluntariat, nu cum am avut-o noi pe vremuri, când era un «voluntariat-forţat»”, afirmă Magda.

Impactul organizaţiilor neguvernamentale


O cotitură în viaţa sa a fost decizia de a părăsi un post călduţ, la stat, plecând, după 89, în zona ONG-urilor. „Din 1991 am fost voluntar, după care am ajuns în conducerea Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS), unde am stat 14 ani”, îşi aminteşte Magda. Alt impact semnificativ a fost întâlnirea cu dr. Raed Arafat, care tocmai fondase SMURD la Târgu Mureş. „Dacă nu eram la SECS, sigur aderam la SMURD, însă i-am ajutat, pe atunci, cu tot ce am putut”, afirmă Magda Bercea.

Crucea Roşie, ultima iubire


De patru ani, Magda conduce filiala Mureş a Crucii Roşii. „De la început am simţit că postul acela e pentru mine. Chiar dacă filiala se prezenta catastrofal, cu datorii, cu procese, mi-am asumat din nou riscul, aici totul fiind pe autofinanţare. Băiatul meu cel mic, Ovidiu, a fost şi cel dintâi voluntar, el aducând primii voluntari, dintre prieteni şi cunoştinţe. Şi aşa am început să reconstruiesc imaginea instituţiei”, povesteşte Magda Bercea. Acum cursurile de surori de Cruce Roşie se ţin constant, ultima serie începând chiar în octombrie.

Alte acţiuni sunt legate de programele naţionale ale Crucii Roşii Române, de  educaţie pentru sănătate, în colaborare cu principalele instituţii şi ONG-uri din domeniu. „Sunt cursuri de acordare a primului ajutor, pentru cei obligaţi prin lege să le facă, inclusiv, de pildă, manichiuristele, coafezele sau constructorii. Apoi avem concursul „Sanitarii Pricepuţi” pentru tineri”, spune Magda. În mod deosebit i s-au lipit de suflet vizitele de Paşti şi Crăciun la cămine de bătrâni. „Anul trecut, la căminul din Ideciu, am avut iniţiativa numită «nepot pentru o zi», în care voluntarii au stat cu acei oameni uitaţi de lume şi le-au înseninat sufletele. E fundamental să ajuţi, dacă ai posibilitatea”, conchide şefa Crucii Roşii mureşene.

Întrebări şi răspunsuri


Cum te-ai caracteriza?
Sunt un Geamăn foarte curios, vreau să aflu tot, chiar dacă pe moment, sau niciodată, nu îmi foloseşte informaţia. Pun suflet în cele mai mici lucruri pe care le fac, şi chiar în cele neplăcute. Am uneori senzaţia că am ajuns atât de puternică, trecând prin atâtea, încât dacă mă taie trenul mă refac la loc!
Ce-i trebuie unui om pentru a fi membru al Crucii Roşii?
În primul rând un profil moral corespunzător. Iar certificatul de voluntar îţi deschide multe uşi, în cariera proprie ulterioară.
Cum defineşti ajutorul?
Sunt adepta dictonului care spune că e bine să îl înveţi pe om să pescuiască, nu să îi tot dai din peştele tău. Noi când ajutăm, în paralel facem şi muncă de educaţie.

Ce îi place
Faptul că are un suflet mare. Chiar dacă au dezamăgit-o, îşi iubeşte semenii şi nu dezarmează. Ţine foarte mult la tradiţii şi la respectarea lor, ca şi terapiile alternative. Este o adeptă a gândirii pozitive, şi se încăpăţânează că spargă barierele de comunicare cu cei aflaţi în suferinţă. Muzica şi lectura îl plac foarte mult, dar nu are timp pentru ele. 

Ce nu îi place
Uneori nu se ţine de cuvânt şi se neglijează pe sine însăşi. Apoi, medicina care omite că pacientul are şi suflet, nu e doar un „mecanism” ce trebuie reparat. Nu-i plac politicieni, ca şi oamenii care se nasc şi trăiesc cu mâna întinsă şi care, egoişti, vor privilegii şi nu drepturi şi obligaţii.


Născută în 27 mai 1962 Târgu Mureş
Studii, Facultatea de management-marketing la Universitatea „D. Cantemir” şi un master pe managementul sănătăţii la Universitatea „P. Maior”
Funcţie, director al Crucii Roşii Mureş
Necăsătorită, doi copii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite