Mafia retrocedărilor a pierdut primii doi soldaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au reuşit, în premieră, instrumentarea unui dosar într-o afacere greu de agăţat şi de probat: mafia retrocedărilor condiţionate. Un jurist din Primăria Capitalei şi un angajat al unei firme care administrează imobilele naţionalizate au fost prinşi în hăţişul cesionărilor drepturilor litigioase.

„Nu, n-au suflet, nu mai au nimic. Dacă vorbeşti cu ei ceva şi ai bătut palma, rămâne aşa. Da' nu, nu merge să negociezi. Ei ştiu că au monopolu' şi fac ce vor" - aşa îi descria Gabi Paraschiv fostei notăriţe Marilena Carmen Popa pe funcţionarii „cei răi", care se opun interesat satisfacerii cererilor de retrocedare a imobilelor confiscate de comunişti.

Mai citeşte şi:

Procesele privind retrocedările abuzive, întârziate din cauza tergiversării expertizelor

Gabi Paraschiv (38 de ani) era referent la SC Apolodor SA, firma Primăriei care se ocupa şi de administrarea imobilelor naţionalizate. Prietenul său, Rareş Neagu (32 de ani), era consilier juridic la Primăria Capitalei. Cei doi au pus la punct o metodă de a se îmbogăţi rapid prin intervenţii la persoane sus-puse care aveau competenţa să rezolve dosarele de retrocedare a unor imobile.

Metoda de lucru erau aşa-numitele „retroce­dări condiţio­na­te" - în care condiţiile le puneau chiar ei. Paraschiv şi Neagu au fost arestaţi la 16 noiembrie 2010, în urma unui flagrant, şi au fost trimişi în judecată pentru trafic de influenţă şi complicitate la această infracţiune.

A cumpărat sediul unei policlinici

Fosta notăriţă Marilena Carmen Popa a crezut că face o afacere bună când a decis să investească banii în achiziţionarea unor drepturi succesorale şi litigioase ale unor imobile.

În aprilie 2007, ea a achiziţionat drepturile succesorale asupra unui teren de 339 de metri pătraţi şi asupra a două corpuri de casă din centrul Capitalei, pe strada Batiştei - unde în prezent îşi desfăşoară activitatea Policlinica cu Plată nr.1.

O afacere bună, preţul fiind de doar  664.000 de euro, în condiţiile în care, la acea vreme, o astfel de tranzacţie se ridica la peste 1,5 milioane de euro. Imediat, ea a solicitat retrocedarea imobilului, iar Rareş Neagu, consilierul Primăriei care a soluţionat cererea, i-a dat dreptate, la 8 noiembrie 2008, şi a înaintat dosarul Comisiei interne pentru analizarea notificărilor formulate în temeiul Legii privind retrocedarea caselor naţionalizate, care urma să ia decizia finală.

În martie 2008, Popa a mai achiziţionat drepturile litigioase şi pentru o casă  şi un teren pe strada Alexandru Donici din sectorul 2 al Capitalei. Preţul, din nou un chilipir: 100.000 de euro. Cum apartamentul de la parterul imobilului fusese deja vândut de stat către chiriaşi, notăriţa a răscumpărat parterul contra sumei de 280.000 de euro şi a cerut Primăriei capitalei să-i restituie în natură întregul imobil, dar să o şi despăgubească pentru suma deja plătită foştilor chiriaşi.

Consilierul Primăriei care a primit dosarele a propus admiterea cererilor şi a înaintat avizul său consultativ Comisiei interne pentru analizarea notificărilor privind casele naţionalizate. În iulie 2010, Comsia a avizat favorabil ambele cereri ale Marilenei Popa, dar, în mod curios, aceasta a aflat în lunile octombrie-noiembrie 2010 că dosarul său „încă se află la Comisie pentru analiză şi semnare".

„O casă mie, o casă ţie"

Consilierul juridic din Primăria Capitalei Rareş Neagu Foto: Mircea Păun



Ce se întâmplase? Pe firul cererilor de retrocedare intraseră Gabi Paraschiv şi juristul Rareş Neagu. Paraschiv se ocupa cu afaceri imobiliare la Apolodor SA, iar Neagu era din 2002 angajat consilier juridic în Primăria Municipiului Bucureşti.

Cei doi tineri erau prieteni de aproximativ şapte ani şi au cunoscut-o pe Marilena Popa în 2006, când au achiziţionat terenuri în zona comunei Săbăreni - Giurgiu. Parafarea actelor pentru aceste terenuri s-a făcut chiar de către ea.

În octombrie 2010, Gabi Paraschiv găsit-o pe Marilena Popa în dosarele Comisiei şi a contactat-o, oferindu-se să se intereseze de stadiul notificărilor. El s-a lăudat că este în legătură cu persoane sus-puse din Primăria Bucureşti, invocând chiar numele primarului general Sorin Oprescu.

La un interval de câteva zile, Paraschiv a venit cu o dublă ofertă, la alegere: dacă doreşte soluţionarea dosarului privind imobilul de pe strada Batiştei, trebuie „să renunţe" la imobilul din strada Alexandru Donici în favoarea sa şi a „amicilor" săi. Dacă însă dorea soluţionarea favorabilă a actelor privind imobilul din strada Alexandru Donici, trebuia să renunţe la imobilul din strada Batiştei, urmând să primească 150.000 de euro.

Toate aceste tranzacţii s‑ar fi făcut prin persoane interpuse, iar Paraschiv i-a confirmat că oferta este una serioasă. În această situaţie, Popa s-a dus la DNA şi i-a denunţat pe Paraschiv şi pe prietenii săi.

Intervenţii cu plată

Rareş Neagu, folosindu-se de calitatea sa de consilier juridic în cadrul Primăriei Capitalei, a intermediat, conform DNA, intervenţia lui Paraschiv pe lângă persoane cu atribuţii de decizie din cadrul Primăriei Generale. În schimb, Neagu urma să primească de la Gabi Paraschiv suma de 10.000 de euro.

Aranjamentul

După mai multe întâlniri între Marilena Carmen Popa şi Gabi Paraschiv - care se sfătuia în prealabil cu juristul Rareş Neagu - s-a ajuns la un consens. La 8 noiembrie 2010, Popa urma să semneze cu Paraschiv două contracte. Primul era de vânzare -cumpărare. Popa urma să-i transmită lui Paraschiv un imobil pe strada Franzelari din sectorul 2 la un preţ subevaluat, 30.000 de euro (iniţial, suma a fost stabilită la 50.000 de euro).

Din aceşti bani, 10.000 de euro ar fi ajuns la Rareş Neagu, care dorea să achiziţioneze o proprietate învecinată. În schimb, s-ar fi soluţionat favorabil dosarul retrocedării imobilului din strada Batiştei. Cel de-al doilea document era un contract fictiv de împrumut, pentru suma de 20.000 de euro, ca o garanţie pentru soluţionarea favorabilă în termen a notificării imobilului din strada Batiştei.

Cum se negociau proprietăţile


25 octombrie 2010

Gabi Paraschiv i-a transmis Marilenei Carmen Popa condiţiile pentru retrocedarea imobilelor.

Marilena Carmen Popa: Mă da' acum, iartă-mă. Ăştia sunt nişte labagii sau sunt nişte persoane care chiar pot să rezolve?

Gabi Paraschiv: Nu, nu, ei sunt...

M.C.P.: Ştii ce se întâmplă, Gabi?

G.P.: Sunt stresată. Deci...

M.C.P.: Ei sunt care rezolvă! Deci, ei rezolvă. Sunt oamenii de acolo, sunt şefii de acolo.

G.P.: Că, dacă nu-mi rezolvă, pierd vremea degeaba şi...

M.C.P.: Nu, nu, sunt chiar ei. Sunt chiar ei, şefi.

...

G.P.: În ce condiţii atunci, mai ţineţi minte? Ori aia şi rezolvă p-aia...

image

M.C.P.: Da, Gabi, da' aici intervine o chestie. Deci, dacă eu renunţ la Batiştei ca să-mi rezolve Donici...

G.P.: Mai repede aţi renunţa la aia?

M.C.P.: Nu, da' eu nu sunt singură pe Batiştei, eu nu pot să renunţ la partea mea. Bănuiesc că nu-i interesează jumătate. Dacă-i interesează, pentru mine e ok! Că eu asta n‑am înţeles atunci!

G.P.: Da' n-ar fi mai bine să rezolvaţi Batiştei şi să renunţaţi la... Întreb, nu ştiu

...

M.C.P.: Da' ei de la Donici şi de la...

G.P.: Au toată ţara... nu trebuie nimic, ei ştiau tot. Dosarele se află la ei în birou, la şefi, le-au luat. Le-au luat, nu le mai găsiţi acum acolo.

...

G.P.: Şi v-o fi zis că prin consilier, că eu am... dosaru' prin consilieru' ăsta! Rareş, ăsta, e prietenu' meu! Care e mâna...

M.C.P.: Ăsta e consilier?

G.P.: Da, e mâna dreaptă la...şefi! Ei acolo lucrează la Legea zece. Şi e prietenu' meu cel mai bun, a cumpărat terenu' de la Săbăreni cu mine, suntem asociaţi în ce mai avem noi...

M.C.P.: Mă, dacă poa' să rezolve... Dar...

G.P.: Da! El e aşa şi nevastă-sa e în comisie. În fine, nu contează...

M.C.P.: Nu contează, să rezolve...

„Mai de treabă era Videanu"


26 octombrie 2010

Paraschiv îi explică Marilenei Carmen Popa cum sunt aranjate treburile în Comisia pentru Legea privind retrocedarea imobilelor naţionalizate.

G.P.: În Comisie sunt cinci oameni care semnează, care sunt oamenii lor, toţi, numiţi de ei.

M.C.P.: Păi, şi de ce nu semnează mai repede, ce...?!

G.P.: Păi asta cu Comisia şi cu semnatu' de către ăla...

M.C.P.: Dar nu se poate prevala de faptu' că: „Domn'e, sunt dosare din 2001, din..."?

G.P.: Nu. Nu. Nu, nu. La secretar, ăsta le semnează în ordine, ăsta semnează tot ce i se dă de către ăştia.

...

M.C.P.: De aia nu se soluţionează nimic acolo.

G.P.: Nimic nu se face, nimic, doamnă! Au zis ăştia că nu se poate. Cel mai bun băiat, cel mai de treabă era Videanu! Cu ăsta nu aveam nicio treabă, semna totu', semna imediat!

M.C.P.: Păi, da, mă, da' sunt dosare făcute, complete, care aşteaptă ani de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite