Mafia italiană ascunde gunoaiele în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săptămânalul „L’Espresso“ a făcut o anchetă şi la groapa de gunoi Glina
Săptămânalul „L’Espresso“ a făcut o anchetă şi la groapa de gunoi Glina

Ţara noastră este o adevărată „piaţă de desfacere“ pentru deşeurile care nu mai au loc în Italia. După ce ajung pe nave în portul Constanţa, deşeurile sunt trimise spre Glina, lângă Bucureşti, dar şi în alte oraşe din România.

„Mafia italiană ascunde gunoaiele periculoase din Napoli în România", scrie săptămânalul „L'Espresso". Gunoaiele italienilor ajung în România, deoarece Peninsula duce lipsă de spaţiu de depozitare: gropile de gunoi din sudul Italiei sunt deja prea pline, iar în restul ţării controalele sunt tot mai severe.

Vezi AICI ancheta care  fost publicată în săptămânalul L’Espresso

Ultimul număr al săptămânalului de centru stânga „L'Espresso" publică o anchetă-şoc pe tema deşeurilor din oraşul italian, care este aflat în pragul unui dezastru sanitar (în special la periferie), şi a rutei acestora spre România.

Citeşte şi:

Criza gunoaielor, declanşată de mafie?

Străzile din Napoli, invadate de 1.700 de tone de gunoaie

FOTO "Criza deşeurilor" de la Napoli: Transferul gunoiului, suspendat trei zile

România, tot mai „atractivă"

Gunoaiele ar ajunge pe căi „mai mult sau mai puţin legale" şi în România. Una dintre principalele rute este cea navală, pe ruta Napoli - Constanţa. Odată debarcate în portul românesc, cele mai multe iau direcţia finală Glina, lângă Bucureşti.

Restul ajung în  gropi de gunoi din întreaga Românie (din Mureş, Băicoi, Popeşti-Leordeni), gestionate de firme româneşti „de faţadă", în spatele cărora s-ar ascunde de fapt infractori italieni. Ancheta „L'Espresso" se bazează pe surse din Interpol. Potrivit acestor surse, numărul firmelor italiene cu dosar penal interesate de afacerile cu deşeuri din România s-a triplat în ultima perioadă.

„Oficial, nu există anchete în curs, însă în spatele camerelor de luat vederi şi a microfoanelor, toată lumea vorbeşte de legături  tot mai strânse între criminalitatea organizată din România şi mafia italiană, în special în domeniul deşeurilor", scrie săptămânalul „L'Espresso".

Săptămânalul publică totodată o serie de fotografii cu groapa de la Glina şi aminteşte cazul mafiotului italian Vito Ciancimino, care în urmă cu trei ani se afla la un pas de preluarea afacerii Glina, dar şi a altor gropi de gunoi din judeţul Mureş şi oraşul Băicoi. Afacerea a fost oprită în ultima secundă de justiţia italiană,  în colaborare cu cea română, dar, potrivit revistei, „a deschis multe uşi" mafioţilor italieni „deja prezenţi în România de mulţi ani".

Afacerea deşeurilor a revenit în prim-plan în România, din cauza actualei crize a deşeurilor din Napoli.Printre companiile  citate de „L'Espresso" ca implicate se numără firmele proprietarilor discotecii Bamboo.

Cine sunt italienii implicaţi

O altă firmă este Agenda 21, condusă de italianul Sergio Pileri. Agenda 21 a fost deja anchetată în urmă cu patru ani, când procurorii din Palermo luaseră drumul Bucureştiului pentru a investiga o reţea de spălare de bani a grupării Cosa Nostra. Ancheta pornise de la câteva ştiri ce conduceau la „bossul" sicilian Bernardo Provenzano şi începuse de la un simplu bilet cu „indicaţii" găsit asupra unui fost membru al Mafiei şi transformat în colaborator al justiţiei italiene.

E vorba de Antonio Giuffre, cel care a detaliat relaţiile dintre Vito şi Massimo Ciancimino şi Bernardo Provenzano şi restul conducătorilor din Cosa Nostra. Investigatorii italieni au stabilit încă din 2005 că reciclarea gunoaielor era o afacere rentabilă în România şi că se spălau sute de milioane de euro obţinute din traficul de droguri si diverse alte infracţiuni.

În 2005, investigaţiile procurorilor italieni s-au desfăşurat împreună cu procurorii DIICOT pe tema transferurilor de bani ale familiei Ciancimino din Palermo, transferuri realizate între Italia şi România. Atunci au fost obţinute dovezi că mari sume de bani au fost spălate de aceştia în România.

"Toată lumea vorbeşte de legături  tot mai strânse între criminalitatea organizată din România şi Mafia italiană, în special în domeniul deşeurilor."
„L'Espresso"

Info
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite