Maestra pănuşilor de porumb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Promisiunea autorităţilor legată de introducerea cărucioarelor în Gara de Nord, începând cu această iarnă, a fost încălcată. Podoabele făcute de femeia din Târgu-Mureş se vând la târgurile de Crăciun din toată ţara.

Femeia plină de viaţă din satul mureşean Chendu este cunoscută chiar şi în Statele Unite ale Americii, graţie talentului său. Mâinile agile ale Margaretei Nagy împletesc îngeraşi, coroniţe pentru Crăciun colorate în nuanţe vesele, trandafiri, lăcrimioare şi chiar margarete.

Acum le vinde la Târgul de Crăciun de la Târgu-Jiu, la preţuri cuprinse între 5 şi 100 de lei.  Maestra pănuşilor de porumb şi-a însuşit acest meşteşug pe când avea 12 ani de la tatăl său şi acum lucrează împreună cu membrii familiei sale, care au îmbrăţişat aceeaşi meserie: împletiturile. Fiul şi fiica sa apreciază meseria, mai ales că este una bănoasă: împreună scot aproximativ 5.000 de lei lunar. A fost casnică, iar acum are 59 de ani şi nu ar sta niciun minut, ar lucra toată ziua, dacă s-ar putea.

Materia primă o culege direct din producţia proprie de porumb: „Când culeg toamna porumbii, opresc pănuşa, care trece prin mai multe etape, până când ajunge materie primă: o spăl, o colorez, o răsucesc, apoi o înmoi în apă şi o usuc. Folosesc numai culori obţinute din produse naturale”, a explicat Margareta. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite