Macovei: ANI are în lucru dosarele a circa un sfert din Parlamentul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Macovei, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Integritate
Cătălin Macovei, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Integritate

Agenţia Naţională de Integritate are în lucru dosarele a peste 100 de parlamentari, ceea ce reprezintă "un sfert din Parlament", dar şi a mai multor foşti şi actuali miniştri, preşedinţi de consilii judeţene şi primari, a afirmat astăzi, la Realitatea TV, şeful instituţiei, Cătălin Macovei.

"Sunt vreo 100 şi ceva de parlamentari, un sfert din Parlament, de aceea aştept cu maxim interes dezbaterea din Parlament a noii legi a ANI", a spus Cătălin Macovei

El a precizat că printre dosarele pe care Agenţia le are în lucru sunt şi cele privind foşti şi actuali miniştri, preşedinţi de Consilii Judeţene şi primari.

Întrebat dacă este de părere că problemele cu care se confruntă ANI în acest moment sunt legate de vreunul din dosarele instrumentate de instituţie, Macovei a răspuns că s-a gândit, împreună cu colegii săi, la această variantă, însă nu are bănuieli de ce Agenţia a fost declarată neconstituţională.

"M-am gândit împreună cu colegii mei la această variantă şi, ne gândeam, nu ştiu ce dosare am făcut în ultimele şase luni ...", a precizat Macovei.

El a dat ca exemple de dosare finalizate de ANI şi trimise Parchetului cel al fostului ministru al Tineretului Sorina Plăcintă, fostului ministru de Finananţe Gheorghe Pogea, fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, precum şi cele privind confiscarea unor părţi din averile senator PDL Iaşi Dumitru Oprea şi a fostului senator Şerban Brădişteanu.

Totodată, Macovei a precizat că ANI are în lucru în total aproape 4.000 de dosare, însă nu ar putea să spună care din acestea a creat problemele actuale ale instituţiei.

CCR a declarat neconstituţionale, în 14 aprilie, mai multe prevederi din Legea de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate, astfel încât ANI mai poate doar să depoziteze declaraţiile de avere şi de interese, să amendeze persoanele care nu le depun la timp, dar nu şi să ceară confiscarea averilor sau punerea sechestrului pe acestea şi nici nu mai poate sesiza parchetul, în cazul unor neconcordanţe în declaraţii. În plus, declaraţiile de avere şi de interese nu vor mai fi publice.

Premierul Emil Boc a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că este hotărât să promoveze o ordonanţă de urgenţă care să permită funcţionarea ANI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite