Macedonia ratifică acordul asupra demarcării frontierei cu Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul macedonean a ratificat sâmbătă seară acordul asupra demarcării frontierei cu Kosovo, al cărui parlament a făcut acelaşi lucru în timpul zilei, deschizând calea unei depline stabiliri de relaţii diplomatice.

Acordul a fost ratificat prin 72 de voturi dintre cei 120 de deputaţi ai parlamentului macedonean. 11 deputaţi au votat contra.

Parlamentul kosovar a ratificat mai devreme în timpul zilei acest acord cu o strânsă majoritate de 81 de voturi, 80 de sufragii fiind minimul cerut pentru validarea de acorduri internaţionale. Parlamentul de la Pristina are de asemenea 120 de deputaţi.

Potrivit mass-media macedonene, diferendul bilateral se purta asupra unei suprafeţe de 20.000 de hectare, situată în regiunea satelor macedonene Debalde şi Tanusevci.

Autorităţile de la Pristina contestau frontiera cu Macedonia, aşa cum ea fusese definită în 2001 între Skopje şi Belgrad. Kosovo, care şi-a proclamat unilateral independenţa în februarie 2008, constituia pe atunci provincia de sud a Serbiei.

Skopje a recunoscut în octombrie 2008 independenţa Kosovo proclamată în luna februarie a aceluiaşi an de liderii albanezi din Kosovo.

Dar Macedonia refuza să stabilească depline relaţii diplomatice cu Pristina înainte de rezolvarea acestei probleme de demarcaţie a frontierei între cele două ţări, precizează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite