MJ primeşte bani pentru funcţionarea instanţelor, nu pentru restanţele salariale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MJ primeşte bani pentru funcţionarea instanţelor, nu pentru restanţele salariale
MJ primeşte bani pentru funcţionarea instanţelor, nu pentru restanţele salariale

Bugetul Ministerului de Justiţie a fost suplimentat pentru a asigura funcţionarea instanţelor de judecată, nu pentru plata salariilor şi sporurilor magistraţilor, plată care înregistrează întârzieri, a afirmat astăzi ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, la finalul şedinţei de Guvern.

Pogea a afirmat că banii pe care Ministerul de Justiţie îi va primi în urma preconizatei rectificări bugetare sunt destinaţi doar asigurării funcţionării tribunalelor, funcţionare ce a fost uneori perturbată de lipsa banilor. "Ministerul Justiţiei, în primul rând, a fost interesat de asigurarea resurselor financiare pentru bunuri şi servicii pentru că, din această perspectivă, criza nu a asigurat întotdeauna resursele financiare", a declarat Gheorghe Pogea.

Ministrul de Finanţe a precizat că Guvernul nu are resursele financiare necesare pentru a plăti restanţele salariale ale angajaţilor Ministerului de Justiţie, acestea putând fi  achitate înainte de 2010-2011. "Pentru sumele restante, printr-o Ordonanţă de Guvern, recunoaştem obligaţia de a plăti aceste sume, dar am cerut amânarea la plată pentru anul 2010-2011, datorită lipsei efective a resurselor. Au primit salariile şi sporurile cei care au câştigat în instanţă", a spus ministrul de Finanţe.

Pogea a făcut un apel la înţelegere din partea magistraţilor arătând că Executivul nu are cum să onoreze aceste plăţi în actualul context economic. "În niciun caz nu este o încăpăţânare a Guvernului sau a ministrului Finanţelor Publice, ci este pur şi simplu o situaţie deosebită, care afectează nu în egală măsură pe toţi. Cei săraci şi cu venituri mici sunt afectaţi mult mai mult decât cei care avem, datorită poziţiei noastre, salarii mai mari şi care le-am câştigat în mod corect şi îndreptăţit. A fost doar un apel de a manifesta o solidaritate faţă de această situaţie dificilă", a adăugat Pogea.

Justiţia ar uma să primească, la rectificare, mai puţini bani decât a cerut. Astfel, potrivit ordonanţei de rectificare, Ministerul Justiţiei va primi suma de 61.265.000 de lei în urma rectificării bugetare din august, sumă care reprezintă mai puţin de 40% din cele 170 de milioane de lei cerute iniţial Guvernului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite