MApN le-a retras gradele acordate lui Kovesi, Turcescu şi Kelemen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării Naţionale a revocat ordinele de acordare de grade în rezervă Codruţei Kovesi, lui Robert Turcescu şi lui Kelemen Hunor, la solicitarea acestora.

Conform unui comunicat al MApN remis duminică Mediafax, „au fost revocate ordinele de acordare de grade în rezervă, ca urmare a solicitărilor proprii, înaintate ministrului Apărării Naţionale, pentru Kövesi Laura-Codruţa, Turcescu Robert Nicolae şi Kelemen Ioan Hunor".

Fostul procuror general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, în iulie anul acesta, că din Ministerul Apărării Naţionale i s-a transmis, că este ba locotenent colonel, ba maior, deşi nu a înaintat niciun fel de documentaţie pentru solicitare de grad, un eventual ordin fiind nul.

Tot atunci, Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat că fostul procuror general al României, Codruţa Kovesi, este colonel în Armata Română, printr-un ordin din 2010 al fostului ministru Gabriel Oprea. De altfel, Laura Codruţa Kovesi a subliniat, în iulie, că nu are cunoştinţă de vreun grad militar pe care l-ar fi primit şi nici de vreo avansare militară. Kovesi a cerut MApN să verifice cum a fost avansată la gradul de colonel fără ştiinţa sa şi să remedieze situaţia.

Grad de locotenent-colonel pentru Turcescu, deşi acesta nu a satisfăcut stagiul militar

Ministerul Apărării Naţionale a confirmat, în iunie 2012, avansarea lui Robert Turcescu, printre alţii, la grad de locotenent-colonel în rezervă, deşi acesta nici măcar nu a satisfăcut stagiul militar. Realizatorul TV spunea atunci că nu ştia de numire şi că va trimite o scrisoare către MApN.

Redăm, mai jos, întreaga scrisoare a jurnalistului transmisă MApN:

„Domnule Ministru,

Am aflat cu uimire că numele meu figurează pe un ordin de avansare în grad emis de Ministerul Apărării Naţionale. Totodată, dintr-o informare publică emisă de biroul de comunicare al MAPN, am înţeles că figurez în evidenţele Armatei Romane cu gradul de locotenent-colonel (!). Întrucât nu am satisfacut stagiul militar şi nu am solicitat niciodată să fiu încorporat, consider că ne aflăm în faţa unei regretabile erori, pe care o consider, înca, facută accidental şi solicit de urgenţă îndreptarea acestei situaţii prin revenirea la starea de fapt: cetăţean român care nu şi-a satisfacut stagiul militar şi, prin urmare, nu poate aparţine corpului ofiţeresc al Armatei Române.

Întrucit această situaţie îmi generează în momentul de faţă grave prejudicii de imagine prin inducerea în conştiinţa opiniei publice a unei false identităţi publice, vă rog să dispuneţi de urgenţă îndreptarea acestei erori şi aducerea la cunoştinţa opiniei publice a măsurilor întreprinse.

În caz contrar, în acord cu legile statului român, îmi rezerv dreptul de a acţiona în judecată MAPN pentru prejudicii grave de imagine şi tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de acest lucru.

Menţionez că domiciliez în Bucuresti, Sector 1, strada......

Cu speranta unei rezolvari urgente, Robert Turcescu, jurnalist“.

Kelemen: Am fost avansat colonel fără să fiu întrebat. Am făcut cerere și mi s-a retras gradul

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat în august că a fost avansat, anul trecut, la gradul de colonel în rezervă de către MApN fără să fi fost întrebat. Ca urmare, a făcut cerere de retragere a acestuia, iar ministrul Corneliu Dobriţoiu i-a aprobat solicitarea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite