MApN este dat în judecată de soldaţii voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MApN este dat în judecată de soldaţii voluntari
MApN este dat în judecată de soldaţii voluntari

Zeci de soldaţi şi gradaţi voluntari din toată ţara trecuţi în rezervă la 40 de ani, după expirarea contractului cu Ministerul Apărării, au dat în judecată MApN. Acelaşi lucru întenţionează să îl pună în aplicare şi colegi de ai lor care se află în aceeaşi situaţie. Ei solicită recunoaşterea unor drepturi, în timp ce ministerul vrea să prezinte în Parlament un proiect de modificare a legii.

Militarii susţin că Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari este "nedreaptă", pentru că cei care aveau gradul de sergent până la acea dată au fost "degradaţi" la gradul de caporal, iar după părăsirea sistemului în cartea de muncă figurau ca "muncitori necalificaţi".

 "Am fost la forţele de muncă să mă angajez şi le-am spus că am fost luptător timp de 20 de ani. Au râs de mine şi mi-au spus că în viaţa civilă nu există această meserie şi că meseria mea este de muncitor necalificat", a spus Mirel Zamfir, care a lucrat în cadrul Batalionului de Paraşutişti din Buzău.

În Statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari din 2006 nu se regăsesc drepturile de care în prezent beneficiază doar militarii de carieră.

MApN vrea să propună modificarea legii, însă nu renunţă la ieşirea din sistem a voluntarilor la 40 de ani

"În cursul săptămânii viitoare ar urma să venim la Bucureşti şi să introducem în instanţă acţiunea noastră", au declarat pentru NewsIn reprezentanţi ai soldaţilor voluntari, care vor să dea în judecată MApN.

Printre cei care vor să se judece în instanţă cu Ministerul Apărării se află şi doi militari de la Batalionul 60 Paraşutişti din Buzău, întorşi pe 10 septembrie din teatrul de operaţii din Kosovo, după o misiune de şase luni.

Soldaţii se plâng că după 20 de ani de muncă în serviciul Armatei s-au trezit "abandonaţi" şi "înlăturaţi de sistem ca pe nişte măsele stricate", fără a li se acorda niciun fel de drepturi sau compensaţii financiare.

Mulţi dintre ei mărturisesc că au luptat în Irak şi Afganistan şi au încercat de mai multe ori să avanseze în carieră, însă dosarele lor au fost respinse, în prezent fiind şomeri.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării nu este de acord cu asimiliarea soldaţilor voluntari cadrelor militare motivând că prefesia de cadru militar înseamnă îndatoriri suplimentare, precum şi interzicerea sau restrângerea unor drepturi şi libertăţi. "Soldaţii şi gradaţii voluntari sunt încadraţi doar pe funcţii de execuţie în comparaţie cu corpul cadrelor militare, care sunt încadraţi pe funcţie de execuţie, comandă şi concepţie", explică MApN.

Potrivit MApN, soldaţii voluntari nu pot primi pensii militare pentru că formează un corp distinct de personal militar, recrutat pe bază de voluntariat şi situat la baza ierarhiei militare. "Soldaţii şi gradaţii voluntari sunt asiguraţi şi beneficiază de prestaţii ale sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi în sistemul asigurărilor pentru şomaj", informează Ministerul Apărării.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite