MApN nu comentează referirile la militarii români din documentele militare secrete apărute în presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul apariţiei celor 90.000 de documente militare secrete pe site-ul WikiLeaks.org, preluate şi dezbătute intens de presa internaţională, Ministerul Apărării Naţionale transmite că nu comentează materiale despre operaţiunile militare ale soldaţilor români din Afganistan.

"Ministerul Apărării Naţionale nu face comentarii în legătură cu informaţiile publicate de mass-media pe tema operaţiunilor militare din Afganistan", a precizat Ministerul luni, potrivit Mediafax.

Precizările MApN vin după ce site-ul postului Deutsche Welle a anunţat că documentele dezvăluite de site-ul WikiLeaks.org conţin referiri la operaţiuni ale militarilor români din Afganistan, inclusiv un raport privind moartea unui copil afgan, precum şi planuri ale insurgenţilor care vizau militari români.

Potrivit documentelor, pe 22 martie 2007, brigada specială Diablo raportează o misiune efectuată de militari români, prezentând detalii despre operaţiune, inclusiv informaţia că, cel mai probabil, în apropierea bazarului Puli Alam, convoiul a lovit mortal un copil afgan. Politia afgană a oprit convoiul şi, la ora transmiterii raportului, militarii români se aflau la centrul districtual Muhammad Agha.

Un alt raport, datat 7 noiembrie 2006, prezintă planurile de răpire puse la cale de mollahul Dadullah, care s-ar fi aflat în regiunea pakistaneză Waziristan. Conform documentelor, printre cei vizaţi de planurile de răpire ale insurgenţilor se numărau diplomaţi străini şi militari români din regiunea Kandahar.

Potrivit Deutsche Welle, printre zecile de mii de documente obţinute de site-ul WikiLeaks există zeci, poate chiar sute de referiri la prezenţa trupelor româneşti în Afganistan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite