MApN: Costul pachetului cu avioanele F-16 este de 1,3 miliarde dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării Naţionale a informat aseară că achiziţionarea celor 24 aeronave F-16 aprobată de CSAT va costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013.

Costurile legate de cele 24 avioane revitalizate şi complet echipate includ asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.

Instruirea personalului se va desfăşura în baze americane, la standardele de pregătire ale Forţelor Aeriene ale SUA, până la obţinerea nivelului de operaţionalizare şi implementare completă a acestui sistem.

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a prezentat, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, din 23 martie 2010, o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Forţelor Aeriene Române.

"Propunerea de achiziţionare de avioane F-16 aparţine Statului Major al Forţelor Aeriene Române şi a fost făcută pe baza unei analize profunde a misiunilor pe care avionul multirol este necesar să le îndeplinească şi a strategiei pe termen lung de dotare cu avioane de luptă a acestei categorii de forţe. Ministrul Gabriel Oprea a prezentat, de asemenea, membrilor CSAT implicaţiile epuizării, în următorii ani, a resursei avioanelor MiG-21 LanceR, aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române", se arată într-un comunicat al MApN.

F-16 este un avion multirol capabil să execute misiuni de apărare a spaţiului aerian, misiuni de lovire a ţintelor terestre şi maritime în toate condiţiile meteo, ziua şi noaptea, precum şi misiuni de cercetare aeriană.

Aeronavele care urmează a fi cumpărate sunt avioane aflate în uzul Aviaţiei Militare Americane şi au o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani (2500 - 3500 ore de zbor/avion). Primele aeronave urmează să ajungă în România în anul 2013.

Ministerul precizează că achiziţia aeronavelor F-16 în uz va face obiectul unui acord între guvernele României şi Statelor Unite ale Americii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite