Concurenţă mare la a XIV-a ediţie a MASH

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concurenţă mare la a XIV-a ediţie a MASH
Concurenţă mare la a XIV-a ediţie a MASH

70 de tineri din toată ţara vor învăţa cum să salveze oameni în cazuri de urgenţă. Tabăra va avea loc, în perioada 5-12 august, pe platoul Glăvoi din Padiş. Participanţii vor avea ocazia să înveţe să intervină în cazuri de urgenţă în zone accidentate.

 Peste 200 de tineri medici, pompieri, studenţi la medicină, dar şi persoane fără pregătire medicală au vrut să participe la ediţia de anul acesta a taberei Medical Adventure School in Holiday (MASH). Organizatorii au fost obligaţi să-i selecteze, având doar 70 de locuri disponibile. „Criteriile de eligibilitate s-au referit la experienţa montană, echipament montan, capacitatea de-a lucra în echipă şi altele”, spune Vlad Deac, din stafful MASH.
Participanţii acceptaţi provin din centrele universitare Bihor, Cluj, Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Craiova, Piteşti şi Târgu-Mureş, dar şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Hajdu-Bihar. Ediţia de anul acesta face parte din proiect mai amplu de pregătire, finanţat prin fonduri Phare CBC. „MASH este primul nivel de selecţie. Cine nu rezistă la acesta, nu poate merge mai departe”, spune Mihai Berechet, asistent universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea şi implicat în proiect. În fiecare dimineaţă, ei vor face trasee montane, iar după-amiaza cursuri teoretice şi practice. Lectorii sunt medici şi profesori din cadrul SMURD Oradea, iar pe partea de salvare aeriană de la SMURD Târgu-Mureş şi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea. Aceştia vor face cursuri care nu se găsesc în curricula şcolară.
„Accentul se va pune pe intervenţia în caz de accidente în zone montane. Vor învăţa resuscitarea, intervenţii în caz de hipo şi hipertemie, muşcaturi de vipere, că tot a fost un caz acum câteva săptămâni şi altele”, spune Mihai Botea, medic rezident la SMURD, iniţiatorul proiectului şi participant la toate ediţiile. În 11 august va avea loc concursul pe echipe la salvări montane.

Cazuri reale

Participanţii la MASH vor avea ocazia să intervină şi în cazuri reale de accidente montane. „În fiecare an, ni
s-au adresat turiştii care sunt în Padiş, cu diferite probleme, de la contuzii la entorse şi chiar cazuri de evacuare”, spune Mihai Botea. Majoritatea echipamentelor şi logisticii sunt împrumutate de instituţii şi sponsori. „Ideal ar fi să avem logistica noastră şi spre asta tindem, dar acum corturile le avem de la ISU, o parte din maşini de la universitate, OTL şi sponsori, bucătăria de campanie de la spital, lemne de foc de la Direcţia Silvică. Este şi un exerciţiu de cooperare la care aducem la un loc logistică şi resurse umane”, mai spune el.
Orădenii sunt pioneri la acest gen de pregătire, organizând cea de-a XIV-a ediţie. „Am aflat că am primit o replică de la colegii din Bucureşti şi Braşov care au organizat o tabără similară în Bucegi, şi de la cei din Constanţa care au organizat aşa ceva la mare”, spune Mihai Botea iniţiatorul proiectului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite