MAE: Repatrierea lui Cioran, Eliade şi Brâncuşi în România ar diminua semnificativ afluxul de turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Român de Externe consideră că repatrierea rămăşiţelor lui Emil Cioran, Mircea Eliade şi Constantin Brâncuşi ar diminua semnificativ afluxul de turişti şi ar reduce   posibilităţile de cunoaştere a acestora de către publicul larg.

"Rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi şi Emil Cioran se găsesc în cimitirul Montparnasse (Paris, Franţa) , iar cele ale lui Mircea Eliade în cimitirul Oak Woods (Chicago, Statele Unite), aceste locuri fiind vizitate, anual, de zeci de mii de turişti din întreaga lume, mormintele lor fiind bine puse în evidenţă, monumentale şi marcate. Eventuala repatriere ar scoate numele celor trei de pe lista figurilor culturale internaţionale care îşi găsesc odihna în aceste locuri, aspect ce ar reduce posibilităţile de cunoaştere a lor de către publicul larg din întreaga lume. Prespunând chiar că ar putea fi identificate în România locuri de veci suficient de reprezentative, afluxul de turişti ar fi semnificativ diminuat", se arată în răspunsul  semnat de ministrul Teodor Baconschi la o interpelare a deputatului PNL Călin Potor.

Deputatul a dorit să ştie dacă Ministerul intenţionează să facă demersuri pentru repatrierea rămăşiţelor unor personalităţi precum Emil Cioran, Constantin Brâncuşi sau Mircea Eliade, relatează Mediafax.

Ministrul precizează că sugestia este una lăudabilă, însă ea trebuie să ţină cont şi de elemente de ordin istoric şi cultural legate de importanţa pe care aceste personalităţi au avut-o şi continuă să o aibă pentru patrimoniul cultural universal, dar şi de "raportul pe care l-au avut cu ţările gazdă".

După refuzul explicit al statului român de a primi ca donaţie întreaga sa operă, sculptorul Constantin Brâncuşi  şi-a manifestat dorinţa de a rămâne în Franţa unde a creat până la sfârşitul vieţii.

MAE mai menţionează că Emil Cioran şi Constantin Brâncuşi au primit cetăţenia franceză, apreciind că astfel cei doi s-au alăturat "galeriei personalităţilor vieţii franceze". La rândul său, Mircea Eliade a primit cetăţenia americană în 1966.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite