MAE a făcut demersuri la Bucureşti şi Viena pentru arestarea lui Tcaciuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MAE a făcut demersuri la Bucureşti şi Viena pentru arestarea lui Tcaciuc
MAE a făcut demersuri la Bucureşti şi Viena pentru arestarea lui Tcaciuc

Ministerul Român de Externe afirmă într-un comunicat că a făcut demersuri "insistente şi repetate", atât la Bucureşti, cât şi la Viena, prin toate mijloacele diplomatice şi consulare aflate la dispoziţie, pentru aplicarea mandatului european de arestare a cetăţeanului român Severin Tcaciuc.

Ministerul Afacerilor Externe, care se referă într-un comunicat la "un cetăţean român aflat în urmărire generală", pe care îl identifică "Severin T.", confirmă faptul că există o cerere de extrădare a persoanei în cauză transmisă autorităţilor austriece de Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.

MAE a luat în repetate rânduri legătura cu Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, cu oficiul INTERPOL România şi INTERPOL Austria, precum şi cu Ministerul austriac de Externe, respectiv Ambasada Austriei la Bucureşti, cărora le-a pus la dispoziţie întreaga documentaţie privind acest caz, împreună cu solicitarea ca hotărârea judecătorească de condamnare şi mandatul european de arestare să fie puse în aplicare, se arată în comunicat. "MAE constată cu satisfacţie că, în urma demersurilor întreprinse, autorităţile din Austria au dat curs solicitării părţii române", afirmă instituţia diplomaţiei române.

Potrivit reglementărilor şi practicii internaţionale, arestarea persoanelor urmărite internaţional în vederea extrădării se comunică birourilor naţionale INTERPOL, care pun în aplicare hotărârile de extrădare. Prin urmare, autorităţile austriece nu au obligaţia de a informa oficial MAE  sau Ambasada României în legătura cu astfel de arestări, precizează MAE.

Biroul INTERPOL Bucureşti a comunicat miercuri că a fost anunţat de către autorităţile austriece de arestarea omului de afaceri Severin Tcaciuc, fugit în 2003 din ţară cu ajutorul unor poliţişti. Anterior anunţului Biroului INTERPOL, ambasadoarea României la Viena, Silvia Davidoiu, declarase pentru NewsIn că autorităţile austriece nu au notificat oficial partea română în ceea ce priveşte arestarea omului de afaceri Severin Tcaciuc, după ce o informaţie în acest sens a circulat iniţial, miercuri, în mass-media române.

Ministerul Justiţiei spune că a fost informat miercuri, 12 august, de autorităţile austrice despre arestarea lui Severin Tcaciuc, care a avut loc marţi, 11 august, românul urmând a fi predat autorităţilor române în cadrul procedurii de extrădarea.  Aducerea acestuia în România, sub escortă, va fi asigurată de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Tcaciuc a reuşit să fugă din ţară în februarie 2003, prin Vama Borş, chiar dacă era dat în consemn la frontieră. Tcaciuc a fost condamnat în mai multe dosare de evaziune fiscală.

Autorităţile române au susţinut, anul trecut, că Tcaciuc nu poate fi extrădat, pentru că e solicitant de azil şi are protecţia statului austriac.

Cetăţeanul român Severin Tcaciuc, dat în urmărire prin Interpol, a cerut azil în Austria şi, până la evaluarea solicitării sale, nu poate fi extrădat, pentru că se bucură de protecţia statului austriac, preciza MAE, anul trecut, răspunzând unor critici din presă vizînd personalul consular român de la Viena. Ziarul "Adevărul" a citat, în aprilie 2008, dintr-o plângere a lui Tcaciuc depusă la Tribunalul Bucureşti. în care acesta afirmă că are doar cetăţenie română şi că nu a solicitat "azil de niciun fel niciunui stat".

În data de 12 martie 2008, Tcaciuc s-a adresat, prin fiica sa, secţiei consulare a Ambasadei României la Viena solicitând o procură pentru un nou permis de conducere. Personalul consular a pus la dispoziţia solicitantei formularele necesare, iar pentru semnarea procurii de către Tcaciuc, care a invocat motive de sănătate pentru a nu se prezenta personal la ghişeu, un reprezentant al secţiei consulare s-a deplasat în parcarea în care se afla acesta, potrivit MAE. Adevărul susţine că Tcaciuc dorea o procură şi pentru schimbarea paşaportului, ambelor acte urmând să le expire valabilitatea.

"Identificarea şi arestarea persoanelor urmărite general în vederea extrădării nu intră în competenţa misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, aceasta realizându-se în cadrul colaborării directe între organele de poliţie din fiecare stat", a replicat MAE la vremea respectivă.

Ministerul Justiţiei spune că în perioada 2004-2006 a solicitat autorităţilor austriece extrădarea cetăţeanului român Severin Tcaciuc în vederea punerii în executare a mai multor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, emise de Judecătoria Suceava şi Judecătoria Bistriţa, respectiv în vederea punerii în executare a unui mandat de arestare preventivă.

În 16 noiembrie 2004 cetăţeanul român Severin Tcaciuc a fost arestat provizoriu în Austria în vederea extrădării, iar la data de 26 noiembrie 2004 a fost pus în libertate sub supraveghere până la soluţionarea definitivă a cererilor de extrădare formulate de autorităţile române.

Toate cererile de extrădare formulate de către autorităţile române au fost admise de către autorităţile austriece  printr-o decizie din 2009 a Tribunalului de land pentru Cauze Penale Viena, precizează Ministerul Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite