Luptătorul de kenpo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Sandu este unul dintre cei mai în vârstă campioni mondiali din lume aflat în activitate. La 44 de ani, are cele mai multe medalii de aur proprii la com­pe­tiţiile inter­naţio­nale, şi altele în calitate de antrenor al clubului pe care îl reprezintă, SIG.

Sportivul deţine cele mai multe titluri de campion mondial la kenpo din România şi nu vrea să se oprească aici. „Îmi doresc să adun nu mai puţin de zece cupe dintre cele mai valoroase“, îşi spune gândurile cu glas tare Cristian Sandu, care la 44 de ani se numără şi printre cei mai „bătrâni“ participanţi la competiţiile internaţionale.

„Cred că încă unul sau doi adversari ai mei din alte ţări au tot 44 de ani“, mai spune cu mândrie senseiul.

Campion ca antrenor şi participant

A ajuns să concureze la această vârstă dintr-o încercare de a-şi demonstra sieşi că încă mai poate. Îi bătea constant pe alţi antrenori şi s-a gândit să-şi extindă adversarii şi peste hotare.

A vrut mai întâi să se înscrie ca orice concurent la Campionatul Mondial, însă vârsta nu-i dădea voie.

„Regulamentul zice clar că la seniori poţi participa doar până la 35 de ani. Atunci ne-am adunat mai mulţi doritori şi am propus să se organizeze şi Campionatul Mondial al masters-ilor, adică al antrenorilor şi al tuturor celor care depăşesc vârsta senioratului“, explică sportivul, care a reuşit în ultimii patru ani să câştige şapte medalii de aur la sportul care i s-a lipit de inimă, kenpo.

image

În această disciplină adversarii se pot lovi şi la sol



Campion mondial la kenpo-k1, knock-down, semi sau full contact, Cristian Sandu nu are adversar. Toate secretele şi priceperea sa, pe care a acumulat în zeci de ani de antrenamente, a vrut să le dea mai departe celor care vor să înveţe „cel mai frumos sport de contact“.

A adunat pe lângă el, într-o sală închiriată, mulţi copii dornici de a descifra tainele luptătorilor din filme. „Acum mai sunt vreo 20, însă am avut mult mai mulţi. Unii dintre ei ajung la o vârstă când acest sport nu le mai ţine de foame şi atunci nu au încotro şi se lasă“, povesteşte Cristi, care a scos pe bandă campioni naţionali, europeni şi mondiali.

image

Acesta este logo-ul oficial care defineşte competiţiile de kenpo

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite