Lupta pentru supravieţuire în pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a lupta împotriva concurenţei din afara judeţului, agricultorii autohtoni s-au constituit într-o asociaţie. Producătorii de legume şi fructe sunt nemulţumiţi de concurenţa practicată de comercianţii veniţi din alte judeţe.

Producătorii de legume şi fructe din Alba sunt nemulţumiţi de faptul că sunt înlăturaţi din pieţe de către comercianţii veniţi Oltenia şi Banat.
Agricultorii locali afirmă că cei veniţi din altă parte apelează la tot felul de subterfugii pentru a-şi vinde produsele. „În momentul în care vrei să te duci şi tu să-ţi vinzi produsele nu mai ai loc. Locurile în piaţă sunt ocupate deja de olteni şi arădeni pe câte un an de zile, iar nouă ne mai rămân locurile din vecinătatea toaletei, unde nu ne mai caută nimeni”, a spus Adrian Nicolae, un producător din Ocna Mureş, care vine în piaţa din Alba Iulia. „Într-o piaţă privată, cei care nu au certificate se duc şi plătesc o taxă de 200, 300 de lei şi le dă o chitanţă pe care scrie taxă parcare auto. Şi aşa îşi vând produsele”, a spus Gheorghe Zglia, inspector în cadrul Direcţiei Agricole Alba, fără a nominaliza piaţa.
Conducerea Direcţiei Agricole susţine producătorii locali dar nu poate influenţa eliminarea comercianţilor veniţi din alte zone ale ţării. „S-au acceptat producători din toate zonele ţării pentru că noi nu suntem în stare să asigurăm o piaţă de la început până la sfârşit cu toate sortimentele necesare. E important să scoatem din piaţă nu producătorii, ci comercianţii”, a afirmat Gheorghe Lazea, directorul coordonator al instituţiei. 

Asociaţie pentru susţinerea producătorilor

La iniţiativa Direcţiei Agricole şi a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), producătorii de legume şi fructe din Alba s-au constituit într-o asociaţie al cărei principal scop va fi creşterea competitivităţii pe piaţa locală. Bazele asociaţiei au fost puse în cadrul unei întâlniri desfăşurate miercuri, la Alba Iulia. „În momentul în care ne constituim ca şi asociaţie, desfacerea mărfii se face prin acest grup de producători şi, atunci, putem să ne impunem şi nişte preţuri, şi încet-încet, piaţa locală va depinde de producătorii locali. Considerăm că prin această constituire vom putem discuta cu mai uşor”, le-a spus Gheorghe Lazea celor peste 30 de agricultori prezenţi.
Asociaţia va susţine activitatea producătorilor locali şi prin acordarea de consultanţă în scopul întocmirii de proiecte de finanţare din fonduri europene, dar şi pentru obţinerea de facilităţi din partea statului.
Ioan Florea, directorul APIA Alba, speră ca, la un moment, dat producătorii locali să fie suficient de dezvoltaţi pentru a oferi necesarul de legume şi fructe consumatorilor din judeţ. „Sper ca în viitor producătorii locali să aibă puterea de a face o piaţă a lor. Astfel, nu s-ar mai cumpăra din această piaţă legume aduse din alte părţi ale ţării şi nici cartofi din Egipt sau roşii din Turcia. Consumatorul urban a început să înţeleagă că produsele pe care le facem noi sunt mult mai bune şi mai sănătoase”, a spus Ioan Florea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite