Luptă acerbă cu Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii, clasamentele, studiile sau agenţiile guvernamentale poziţionează România pe locul doi după Polonia ca număr de investiţii străine directe în ultimul an. Ţara noastră

Specialiştii, clasamentele, studiile sau agenţiile guvernamentale poziţionează România pe locul doi după Polonia ca număr de investiţii străine directe în ultimul an.

Ţara noastră ocupă primul loc şi în clasamentul celor mai atractive state din Europa Centrală şi de Sud-Est pentru investiţiile străine, potrivit vicepreşedintelui ARIS, Monica Bărbuleţiu. Aceste fapte se confirmă prin venirea unor investitori puternici în ţara noastră, precum Nokia la Cluj, Ford la Craiova, P&G la Urlaţi, Pirelli la Ploieşti.

Însă au fost şi companii care ne-au ocolit din diverse motive. Mercedes, de pildă, a preferat Ungaria, pentru că în România nu avea infrastructură rutieră. Voestalpine nu s-a hotărât încă, însă se poate răzgândi oricând în privinţa investiţiei de 5 miliarde de euro pe care urma să o realizeze în sudul ţării.

Mai ieftine decât România sunt Bulgaria, Republica Moldova şi chiar Ucraina.„Lupta noastră cu bulgarii este acerbă. Noi nu suntem prieteni nici la reuniunile internaţionale, când ne uităm chiorâş unii la alţii”, recunoaşte Monica Bărbuleţiu, vicepreşedintele ARIS.

Bărbuleţiu crede că oficialii Kraft România au luat decizia de a se muta în Bulgaria cu cel puţin un an în urmă.„Poate au constatat că e mult mai avantajos să vândă activele pe care le deţin la Braşov şi să se mute într-o ţară mai ieftină, ca Bulgaria, însă s-au hotărât de mult”, spune Bărbuleţiu.

Vicepreşedintele ARIS susţine că mâna de lucru este cel puţin la jumătate de preţ faţă de România, iar preţul terenurilor, la fel. Cu toate acestea, mai multe companii internaţionale şi-au arătat intenţia de a investi în ţara noastră chiar şi în condiţiile crizei financiare globale. „Investitorii aşteaptă să treacă această campanie electorală.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite