Luna concedierilor în Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 600 de oameni vor fi disponibilizaţi în luna aprilie. Cele mai multe concedieri vor avea loc în judeţul Olt, în timp ce în Dolj o sută de angajaţi de la Doljchim au cerut din proprie iniţiativă să fie disponibilizaţi.

Sute de angajaţi ai societăţilor mari, dar şi funcţionarii din Primărie sunt ameninţaţi de şomaj în judeţul Olt, în aprilie.  Primii care au simţit efectele crizei au fost lucrătorii fabricii de piese auto ALTUR, din Slatina, unde, recent, 140 de oameni au ajuns şomeri. Fabrica de ţevi TMK Artrom, gestionată de grupul rus TMK a renunţat la câteva sute de angajaţi care au avut contracte pe perioadă determinată.

O fabrică de confecţii din Scorniceşti, SC Transfer 5 SA, a anunţat că va concedia 85 din cei 96 de salariaţi, în această lună. Conform Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, în total 130 de persoane din domeniul confecţiilor textile vor trece pe lista şomerilor.

Nici funcţionarii din Primăria Slatina nu sunt feriţi de criză, aproximativ 10% dintre angajaţi urmând să fie concediaţi. „Aproximativ 60-70 de persoane vor fi date afară în cel mai scurt timp. Vor fi aleşi cei cu performanţe slabe, în funcţie de calificativele pe care le-au obţinut”, a declarat Darius Vâlcov, primarul Slatinei.

Concedieri la fabrica lui Columbeanu

Primele disponibilizări care au avut loc în Dolj în această lună au fost chiar de 1 aprilie, la combinatul chimic Doljchim. O sută de angajaţi au fost disponibilizaţi la cerere, atraşi de cele 15 salarii compensatorii oferite de conducerea combinatului. Conform AJOFM Dolj, în aprilie vor mai fi disponibilizate încă 80 de persoane, de la diferite firme.

Nici fabrica lui Irinel Columbeanu  nu scapă de concedieri. Potrivit reprezentanţilor AJOFM Gorj, de la SC Turbocim SA, din localitatea gorjeană Târgu-Cărbuneşti, 12 oameni vor fi daţi afară în aprilie.

Şomajul ia amploare în Mehedinţi

Începând cu prima zi a luni aprilie, 68 de mehedinţeni au rămas fără loc de muncă, devenind şomeri ca urmare a disponibilizărilor făcute de două societăţi comerciale. Cei mai mulţi au fost daţi afară de la SC CRIMSAT SA, 66 de muncitori din 100 de angajaţi.

Situaţia şomajului pare a lua amploare în judeţul Mehedinţi, în cazul în care vor avea loc disponibilizări la CELROM, unde cei 800 de angajaţi se tem de şomaj încă din luna octombrie 2008. Atât conducerea unităţii, cât şi sindicaliştii speră însă ca Executivul să aloce suma de bani necesară pentru evitarea falimentului. În cazul în care banii nu vor fi daţi până la finalul lunii, cu cei 800 de angajaţi disponibilizaţi Mehedinţiul ar putea trece pe primul loc în topul judeţelor cu cel mai mare număr de şomeri.

Mult mai bună este situaţia în judeţul Vâlcea, unde nu s-a anunţat, cel puţin până în prezent, nicio concediere colectivă pentru această lună. „În martie, doar 98 de persoane au fost disponibilizate, iar tendinţa arată o stabilizare, deoarece în ultima săptămână nu am mai primit nici o notificare de la firme care vor să îşi concedieze angajaţii”, a spus Ion Nicolaescu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea.

Nicolaescu estimează că în aprilie vor avea loc angajări, cel mai probabil în domeniul construcţiilor. De la începutul anului şi până în prezent, 2.466 de vâlceni au rămas fără locuri de muncă.  Au mai contribuit: Silvia Stroescu, Sergiu Mir, Doru Stoichiţă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite