Lumea, ameninţată de 12 boli letale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările climatice favorizează răspândirea bolilor care provoacă moartea. La această concluzie au ajuns cercetătorii britanici de la Societatea pentru Conservarea Vieţii Sălbatice, care au

Schimbările climatice favorizează răspândirea bolilor care provoacă moartea. La această concluzie au ajuns cercetătorii britanici de la Societatea pentru Conservarea Vieţii Sălbatice, care au întocmit o listă cu 12 boli letale care, din cauza variaţiilor de temperatură şi de precipitaţii, se pot răspândi rapid, relevă “The Times”.

Gripa aviară. Furtunile întrerup zborul păsărilor migratoare purtătoare de virus şi le forţează să se aşeze în zone unde intră în contact cu cele domestice. La om, boala afectează sistemul respirator.

Babesioza. Este o boală parazitară, răspândită de căpuşe. Schimbarea climei a dus la înmulţirea rapidă a acestora la leii şi bivolii din Africa de Est.

Holera. Această boală infecţioasă bacteriană afectează în special intestinul subţire. Agentul patogen supravieţuieşte uşor la temperaturi mari.

Ebola. Virusul provoacă febră şi pierderea poftei de mâncare, iar răspândirea lui e legată de variaţiile  de precipitaţii.

Paraziţii intestinali şi externi. Afectează şi oamenii, şi animalele, iar la supravieţuirea paraziţilor contribuie temperaturile ridicate. 

Maladia Lyme. Este o boală infecţioasă, transmisă la om prin muşcătura de căpuşă. Boala s-a răspândit în SUA şi Canada din cauza schimbărilor la nivelul populaţiilor de căprioare şi şoareci.

Ciuma. Boala infecţioasă, manifestată prin febră, delir şi tumefacţii ale ganglionilor, e răspândită de rozătoare şi purici.

Mareea roşie. Constă în înflorirea algelor, care poate duce la moartea oamenilor din cauza răspândirii unor toxine. 

Febra Rift Valley. Este o boală virală, care afectează animalele domestice şi poate fi transmisă la om. Se întâlneşte în special în Africa.

Boala somnului. Este o maladie parazitară tropicală,  răspândită de musca ţeţe. În faza finală se instalează somnolenţa.

Tuberculoza. Este o boală infecţioasă care afectează plămânii şi sistemul respirator.

Febra galbenă. Boală infecţioasă virală, transmisă de ţânţari, este întâlnită în Africa şi America de Sud. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite