Lucian Cilinschi: „M-aş înrola încă o dată în armată"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Cilinschi a lucrat toată viaţa în structurile militare, iar de când s-a pensionat munceşte la Serviciul de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă

Lucian Cilinschi s-a obişnuit cu sistemul militar de mic, când se afla la casa de copii. Colonelul în rezervă îşi aminteşte că acolo a avut parte prima dată de un tratament similar celui din armată. Disciplina şi programul strict nu au reprezentat însă un impediment pentru copilul Lucian Cilinschi în demersul său de a deveni militar. „De felul meu sunt o fire cooperantă. Nu am avut probleme cu acceptarea autorităţii. Am avut şi un grad de libertate mai mare. Am intrat la academie încă de când eram locotenent. Beneficiul studiilor militare, în comparaţie cu omologii mei care erau mai în vârstă cu 15 ani. a fost că eram lăsat în pace”, a mărturisit Lucian Cilinschi.Potrivit colonelului în rezervă, armata în acea perioadă nu a fost atât de dificilă cum este descrisă în poveştile cunoscuţilor care au satisfăcut stagiul militar.

A fost destituit din cauza  unui coleg care a dezertat

Deşi se consideră un om adaptabil la orice situaţie,  Lucian Cilinschi a avut parte de momente grele în armată.
„În 1980 eram comandant de batalion şi am avut un soldat care a fugit spre Copălău cu armamentul din dotare. S-a dus într-un sat, a băut, iar când s-a trezit a revenit la unitate. Pentru această dezertare am fost destituit din funcţie. Am fost mutat în altă companie, la Constanţa, unde am stat trei ani şi jumătate”, îşi aminteşte colonelul.Cele mai plăcute amintiri sunt cele din campaniile agricole, unde participau toate cadrele din unitate prin rotaţie. Mergeau câte două săptămâni, cu tot cu echipamentul de campanie, la diferite munci ale câmpului.

„Sunt dezamăgit că acum stagiul militar s-a desfiinţat în totalitate. Era bine ca tinerii să facă cel puţin 3 luni de armată”, a adăugat Lucian Cilinschi. În 1997 a ieşit la pensie, dar nu a rezistat să stea departe de armată. După nouă ani de odihnă, acum se află din nou la comanda unei unităţi ce slujeşte interesul cetăţenilor. De trei ani, Lucian Cilinschi este Şeful Serviciului de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.

„Serviciile de voluntariat sunt servicii demilitarizate. Este vorba de intervenţii la dezastre. Am dorit ca această activitate să fie desfăşurată în condiţii cât mai bune în Botoşani”, a declarat colonelul în rezervă.
Deşi are doi băieţi, Lucian Cilinschi nu are un urmaş care să îi calce pe urme. Ambii băieţi, în vârstă de 38, respectiv 31 de ani, au absolvit Conservatorul şi sunt încadraţi la Filarmonica din Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite