Lubeniţă grecească pe mesele băimărenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De trei ani încoace, comercianţii aduc pepeni tocmai din Elada. Până la prima recoltă autohtonă, precupeţii trebuie să trăiască din ceva, aşa că importă pepenii.

În fiecare an, la începutul lunii iunie, Baia Mare
este invadată de micii comercianţi şi de munţi impresionanţi de pepene verde şi galben. Vânzătorii sunt veniţi din mai toate judeţele ţării pentru a face un ban în plus din vânzarea pepenilor, pe care îi stivuiesc frumos la fie­care intersecţie din oraş.
Chiar dacă în România pepenii încă nu s-au copt, tarabele au apărut de ceva timp şi micii comercianţi au marfă cât să ţină pentru toată vara.

Multă muncă, câştig mic

În orice zonă a oraşului, la orice oră din zi şi din noapte, se găseşte cel puţin un vânzător de lubeniţă. Delicioasele fructe sunt importate tocmai din Grecia cu tirurile şi cu fiecare an care trece îşi câştigă tot mai mulţi adepţi.
Chiar dacă lumea este încă reticientă faţă de marfa de import, comercianţii nu mint în legătură cu provenienţa fructelor, fapt care de multe ori i-a dezavantajat. „La început, lumea se ferea să cumpere de la noi. Când auzeau că am adus pepenele din Grecia, ziceau că ăştia nu sunt buni şi nu cumpărau, dar acuma tot mai multe persoane ne cer marfă din import”, a spus Geza Szabo, un comerciant venit la Baia Mare tocmai din judeţul Călăraşi.
Indiferent dacă marfa se vinde sau nu, comercianţii riscă foarte mult cu aducerea pepenilor din import. Anual, aceştia cumpără aproximativ 17 - 18 tone de marfă pe care trebuie să o vândă până la apariţia pepenilor autohtoni, ceea ce pentru majoritatea dintre ei este considerat un risc.
„N-aş putea să zic că nu avem clienţi, pentru că aş minţi, dar totul depinde de vreme. Sunt zile când vindem foarte mult, dar sunt şi zile când vremea de afară ne face să ne ducem acasă fără niciun leu în buzunar, e foarte riscant să iei atâta marfă, dar nu avem ce face”, declară Szabo.
Sunt şi persoane care au început să agreeze pepenii din Grecia mai mult decât pe cei autohtoni. „N-aş putea să vă spun care sunt mai buni, dar ideea este că ăştia din Grecia nu se strică aşa repede ca pepenii de la noi. Chiar şi după ce apar pepenii din România, să ştiţi că multă lume vine şi mă întreabă dacă mai am de ăştia pentru că au început să se obişnuiască cu ei”, ne spune Diana Szasz, un alt comerciant venit la Baia Mare, din Giurgiu.
Chiar dacă este mult de lucru, comercianţii spun că nu vor renunţa la afacerea lor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite