Urşii atacă satele din Ţara Loviştei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urşii atacă satele din Ţara Loviştei
Urşii atacă satele din Ţara Loviştei

Un vânător a dat cu praf de puşcă pe stupi să gonească animalele care poftesc la miere

Înfometaţi, urşii au început să coboare tot mai des din munţi, în căutare de hrană. Aproape că nu e noapte în care să nu fie semnalat un astfel de eveniment. Azi-noapte, în jurul orei 22. 00, locuinţa lui Ilarion Dobrin, din satul Pripoare, comuna Perişani-Vâlcea, a fost iarăşi în vizorul fiarelor venite din pădure.
„A trecut ursul pe lângă gospodăria mea, dar pentru că am animalele închise în grajduri betonate, nu m-a păgubit cu nimic. Ograda noastră e poarta de intrare când merge către sat. La fratele meu şi la alte câteva case mai încolo a făcut ravagii. Le-a mâncat animalele din grajd. Viaţa noastră s-a schimbat de când a apărut pacostea asta cu urşii“, spune nea Ilarion.

Fiara a dat atacul şi la stupină


Ca o ironie a sorţii, vecinul şi fratele lui Ilarion este vânător, unul chiar foarte iscusit. Omul istoriseşte cum urşii coboară în sat în căutare de mâncare.  „În urmă cu două săptămâni a venit ursoaica însoţită de un pui. Am văzut-o cum a luat stupul din stupină, l-a ridicat deasupra capului şi apoi a dat cu el de pământ şi a mâncat toată mierea de pe rame. Nici vorbă s-o muşte albinele, că are pielea groasă. Am dat şi cu praf de puşcă pe stupi, dar n-a avut niciun efect. În noaptea de 3 iulie a venit din nou şi mi-a distrus doi stupi. Acum dorm noaptea în tractor, la stupină, unde am tras un bec şi am câinele lângă mine, tot ca să-i dau gură să plece. Dar e cam «porcoasă» ursoaiaca asta, strigi la ea, îi dai gură şi nu se sinchiseşte de niciun fel. La Cornetu nu mai ieşea dihania din casa unui localnic şi vânătorii au tras vreo 40 de gloanţe să-l sperie“, spune vânătorul Ion Dobrin.
Prima „degustare“ a urşilor din animalele localnicilor a fost la familia Ghintea. „Au mâncat o junincă şi ce mai rămasese au venit a doua zi şi au mâncat”, spune acelaşi vânător Ion Dobrin, care a fost chemat de proprietar să vadă de ce a fost în stare „Moş Martin“. „La familia Floarea a intrat în bucătărie şi a mâncat carnea de porc din garniţă, untura şi brânza din cutie“, ne spune acelaşi vânător.

Urşii, aduşi de pe Valea Topologului


Primarul localităţii vâlcene Perişani, Ion Sandu, spune că tensiunea în comună creşte de la o zi la alta.
„Eu sunt de aproape 50 de ani în această localitate, dar nu s-a pomenit până acum să fim terorizaţi de urşi. Am înţeles că, în urmă cu câteva săptămâni, au fost eliberate cinci exemplare de urşi pe Valea Boii şi altele pe Valea Topologului. Se pare că animalele  au fost aduse din zona Braşovului. Am făcut o adresă la Prefectura Vâlcea, unde am sesizat situaţia creată, dar n-am primit niciun răspuns“, precizează edilul-şef Ion Sandu.

Ciobanii de la stână, vizitaţi de fiare


Acum, întâmplările cu urşii care atacă animalele şi nu numai au pus pe jar toată comuna, acesta fiind subiectul cel mai viu disputat. Primarul, cel care a inventariat toate ponoasele urşilor, ne confirmă şi el că urşii au mâncat până acum trei juninci şi un mânzat, majoritatea animalelor fiind luate de pe câmp.
„Doi ciobani care se aflau cu turmele în Muntele Negoiu, pe vârful Mazgavu, au încercat să scoată, ajutaţi de câini, ursul care dăduse iama în mioare. Câinii au fugit, iar ursul l-a atacat pe cioban, rănindu-l. Noroc cu celălalt baci, care a lovit namila cu un toiag“, spune edilul, speriat de urmările prezenţei animalelor care terorizează Ţara Loviştei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite