Loteria a amăgit jucătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Sectorului 4 a menţinut amenda Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului aplicată pentru nereguli la "Loteria CaDou" Loteria Naţională a indus în eroare

Judecătoria Sectorului 4 a menţinut amenda Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului aplicată pentru nereguli la "Loteria CaDou"

Loteria Naţională a indus în eroare jucătorii care au participat la "Loteria CaDou" profitând de imaginea de pe bilet, susţin magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a efectuat un control privind Jocul de Loterie Pasivă "CaDou", care a avut loc la data de 27.12.2007. Compania Naţională Loteria Naţională (CNLR) a vândut atunci aproximativ 330.000 de bilete în valoare de 3 lei, fiind puse la bătaie 400 de premii care constau într-o sumă de bani în valoare de 500 de lei, şi un televizor LCD.

În urma controlului, inspectorii ANPC au decis amendarea Loteriei Naţionale cu suma de 4.000 de lei pentru încălcarea drepturilor jucătorilor şi pentru faptul că societatea a folosit practici comerciale abuzive. Concret, Loteria nu a arătat ce tipuri de televizoare LCD sunt puse în joc, în condiţiile în care acestea pot varia ca preţ de la 300 de euro la câteva mii de euro.

"Consumatorul nu a fost informat cu privire la valoarea estimată/evaluată a bunului obiect/parte a câştigului pus în joc", au arătat cei de la Protecţia Consumatorului.

"Practică comercială incorectă şi abuzivă"

Judecătoria Sectorului 4 a respins cererea Lilianei Mincă şi a motivat că "prin prezentarea grafică a biletului de loterie în scopul promovării sistemului "Loteria CaDou" şi vânzării biletelor de 3 lei au fost atinse în mod direct interesele consumatorilor, care au încheiat contractul de joc fără a cunoaşte cel puţin elementele previzibile, obiective, care vor sta la baza atribuirii câştigurilor".

"Atragerea consumatorilor prin amăgire, profitând de imaginea de pe bilet şi de modul subiectiv în care aceştia îşi reprezintă obiectul câştigului, prin prisma propriilor aşteptări şi dorinţe, constituie o practică comercială incorectă şi abuzivă", susţin judecătorii.

Putere discreţionară

Instanţa a mai remarcat şi "puterea discreţionară" de care a beneficiat CNLR când a organizat acest joc de noroc. "Vătămarea rezultă din faptul că petenta (Loteria Naţională - n.r.) şi-a arogat, prin normele pentru desfăşurarea tragerii jocului de loterie pasivă Loteria CaDou, dreptul de a anunţa abia înaintea extragerii taloanelor tipul premiului, iar câştigătorii acestora nu aveau posibilitatea de a solicita şi primi contravaloarea acestora în bani şi nici de a cere modificarea caracteristicilor premiilor", explică judecătorii.

Recurs

Liliana Mincă a făcut recurs împotriva sentinţei şi susţine că persoanele care au jucat la Loteria Cadou ştiau condiţiile de participare la joc prin intermediul regulamentului de joc, pus la dispoziţie în toate agenţiile loto.

"Dacă s-ar fi aşteptat achiziţionarea televizoarelor LCD înainte de punerea în vânzare a biletelor de loterie pasivă, perioada de timp în care acestea ar fi circulat pe piaţă ar fi fost foarte scurtă şi, în consecinţă, s-ar fi restrâns accesul participantţilor la acest joc", explică Liliana Mincă principiile după care a organizat Loteria
CaDou.

Nereguli semnalate de "Adevărul"

"Încă o extragere dubioasă la Loteria Română" şi "Ghervasiuc, activă la loteria pasivă" sunt articolele publicate la începutul acestui an, în care reporterii ziarului "Adevărul" au dezvăluit şi alte nereguli ale acestui concurs.

Au existat cazuri în care o persoană a câştigat două premii, iar membri ai aceleiaşi familii, frate şi soră, tată şi fiu, s-au regăsit pe lista câştigătorilor. Liliana Mincă a justificat situaţia creată prin teoria probabilităţilor şi prin faptul că nu s-a limitat numărul de bilete pe care cineva le putea cumpăra.

Mare premiu doar în poză

Directorul Loteriei Naţionale, Liliana Mincă, a contestat în instanţă amenda primită şi a cerut anularea contravenţiei. Ancheta judecătorească a relevat însă şi alte hibe ale Loteriei CaDou. Magistraţii au constatat că Loteria a pus în vânzare biletele respective din luna august 2007, dar televizioarele LCD au fost cumpărate două luni mai târziu.

Mai mult, reprezentarea grafică a televizorului LCD pus pe biletul de joc nu reprezenta premiul propriu-zis, care era mai mic, mai modest. "S-a speculat speranţa consumatorilor în faptul că vor câştiga un televizor LCD de anumite dimensiuni, iar dimensiunile minime corespund unui monitor de calculator (20 inchi)", susţin magistraţii.

Consumatorii au luat cunoştinţă de condiţiile de participare la joc prin intermediul regulamentului pus la dispoziţia acestora în toate agenţiile loto
Liliana Mincă, director general Loteria Naţională

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite