"Loteria Vizelor", pe cale de dispariţie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documente oficiale americane arată că, prin programul "Loteria Vizelor", ţara tuturor posibilităţilor îşi deschide, anual, porţile, pentru mii de potenţiali terorişti Un raport al

Documente oficiale americane arată că, prin programul "Loteria Vizelor", ţara tuturor posibilităţilor îşi deschide, anual, porţile, pentru mii de potenţiali terorişti

Un raport al Biroului Guvernamental de Audit din SUA arată că teroriştii şi infractorii pot intra pe teritoriul SUA folosindu-se de programul "Loteria Vizelor" . Documentul arată că programul online prin care se trimit aplicaţiile pentru viză este uşor de fraudat.

Raportul arată că sute de câştigători ai "Loteriei Vizelor" vin, anual, din ţări considerate susţinătoare ale activităţilor teroriste, precum Siria, Iran, Sudan, Coreea de Nord şi Cuba.

Aproximativ 10.000 de străini din state care "sponsorizează" terorismul au obţinut astfel rezidenţă permanentă în SUA în ultimii şapte ani. Biroul de Audit a recomandat Departamentului de Stat american să dezvolte o strategie de combatere a fraudei. Departamentul a cerut, la rândul său, Biroului Consular să interzică cetăţenilor din aceste state să beneficieze de program.

Biroul Consular a fost de acord, în principiu, cu propunerea, dar şi-a exprimat îngrijorarea că, în acest fel, cei care îşi părăsesc ţara din considerente politice nu ar mai putea beneficia de oportunitatea de a scăpa de regimurile opresive din ţările lor.

Experţii consideră că unul dintre punctele slabe ale programului "Loteria Vizelor" este că toţi cei care se califică prin program pot aplica pentru rezidenţă permanentă (cartea verde) în SUA, beneficiind de toate drepturile aferente, pentru ca, după un număr de ani, să obţină cetăţenia.

Cei care obţin rezidenţă permanentă pot lucra legal, pot călători în afara graniţelor SUA şi îşi pot aduce membrii familiei în SUA, ceea ce, spun experţii, poate reprezenta o ameninţare la adresa siguranţei ţării.

Cum funcţionează "Loteria Vizelor"

Programul "Loteria Vizelor" (sau "Diversity Visa") a fost aprobat de Congresul american în 1990, cu scopul de a oferi 55.000 de vize anual celor care vin din ţări cu procentaj scăzut al imigraţiei în SUA. Aplicanţii sunt iniţial aleşi la întâmplare de computer.

Vizele sunt distribuite pe şase regiuni geografice diferite, cu un număr mai mare de vize acordat regiunilor cu o rată de emigrare redusă şi cu neacordarea niciunei vize ţărilor care au trimis în SUA mai mult de 50.000 de imigranţi în ultimii cinci ani.

România, locul 8 pe lista aplicanţilor

Într-o listă care cuprinde ţările cu câştigători la "Loteria Vizelor" în perioada 1995-2006, România ocupă locul al optulea, devansată de Etiopia, cu 36.000 de câştigători, Nigeria, cu 35.000, Ucraina, cu 32.000 de mii, Albania, 31.000, apoi Bulgaria, Polonia, Bangladesh şi urmată de Egipt şi Ghana.

O altă problemă pe care o ridică "Loteria Vizelor" este că solicitanţii de viză, în special din ţări cu acces scăzut la internet, apelează la aşa-zişii "agenţi de viză", care profită de neştiinţa aplicanţilor. Cei care doresc să emigreze plătesc sume mari de bani sau ajung în final să recurgă la căsătorii de convenienţă.

Ziarul "Adevărul" a încercat să afle câţi români vor să obţină, anual, o viză pentru SUA, prin programul "Loteria Vizelor" şi câţi reuşesc să ajungă în State în acest fel. Deşi nu sunt clasificate, Ambasada SUA în România a refuzat să ofere aceste informaţii. Potrivit site-ului oficial "USA Green Card Lottery Service" (www.usagcls.com), în ultimii trei ani, 5.492 de români au părăsit ţara prin "Loteria Vizelor".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite