Londra nu doreşte să strice relaţiile cu Libia (AFP)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie a acceptat includerea autorului atentatului de la Lockerbie în acordul privind schimbul de deţinuţi cu Libia pentru a nu afecta relaţiile cu această ţară, arată documente oficiale citate de AFP.

Documentul face parte din corespondenţa dintre Londra şi autorităţile din Scoţia publicată după ce Sunday Times a dezvăluit că eliberarea libianului Abdelbaset Ali Mohamed al-Megrahi, condamnat pentru atentatul de la Lockerbie, ar fi fost obţinută pentru facilitarea încheierii unui contract petrolier.

"Nu cred că ar fi necesar să afectăm relaţiile extinse şi profitabile cu Libia", scria la 11 februarie 2008 ministrul britanic al Justiţiei Jack Straw într-o scrisoare adresată premierului scoţian Alex Salmond.

Scrisorile lui Straw nu se referă deloc la petrol sau la relaţiile comerciale, menţionând doar "interesele naţionale" ale Marii Britanii.

"Dezvoltarea relaţiilor bune cu Libia şi facilitarea reintegrării acesteia în comunitatea internaţională sunt în interesul Marii Britanii", scria Straw la 11 februarie 2008. "După ce Libia a susţinut atentatele teroriste în trecut, este acum un partener important în războiul împotriva terorismului", sublinia ministrul britanic al Justiţiei.

Jack Straw susţinese iniţial excluderea lui Al-Megrahi din acordul pentru transferul deţinuţilor, dar ulterior s-a răzgândit din cauza "intereselor predominante" ale Marii Britanii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite