Locuri de muncă puţine în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui studiu realizat de Manpower, în regiunea centrală şi sudică, perspectivele de angajare sunt rezervate în prima parte a anului viitor.  Unii angajatori sunt pesimişti şi nu exclud concedieri masive în contextul crizei, deşi, teoretic, spun tot ei, problemele nu sunt atât de grave.

Angajatorii din România sunt rezervaţi în ceea ce priveşte activitatea de angajare pentru trimestrul I al anului 2009. Aproape 60% din angajatori nu anticipează nicio schimbare, în timp ce aproape o treime dintre aceştia se aşteaptă să crească numărul de angajaţi în trimestrul următor.

Puţin peste 10% din ei sunt mai pesimişti şi anticipează însă o scădere a activităţii de angajare.

Angajatorii din regiunea centrală încă prevăd un climat favorabil angajărilor pentru trimestrul I al anului 2009. Potrivit studiului, previziunea de angajare este de +17%, în scădere cu doar 4 procente faţă de trimestrul anterior. În comparaţie cu trimestrul II din 2008, scăderea este însă semnificativă: 18 puncte procentuale.

„Criza nu ne afectează“

Ioan Diniţă, patronul unei firme de construcţii din Braşov, este de părere că Executivul ar trebui să vină în sprijinul angajatorilor. „Singura soluţie, dacă va fi criză, este reducerea taxelor şi impozitelor la anumite produse, pentru stimularea consumului”, a spus acesta.

Diniţă apreciază însă că în România criza nu a ajuns, iar el nu se plânge de comenzi.

“Deocamdată, la noi este o criză indusă  mai mult de mass-media, iar lumea s-a strâns ca ariciul. Nu trebuie să intrăm în această psihoză. Pentru că firmele româneşti sunt în afara acestei crize.

Nu putem spune că ne afectează criza pe noi. Avem de lucru suficient în domeniul construcţiilor, iar dacă statul continuă politica de investiţii în infrastructură, se va pune problema lipsei de forţă de muncă”, a încheiat Diniţă.

Angajatorii din regiunea de sud anticipează pentru următoarele trei luni un climat stabil al angajărilor, perspectiva de angajare crescând cu 17%. Scăderea este de 4% faţă de trimestrul IV din 2008 şi de 23% procentuale faţă de trimestrul II al anului 2008.

“Nu mai facem angajări”

Iulia Preda, patron de restaurant din Craiova, este rezervată în ceea ce priveşte evoluţia afacerii sale în următorul an.

“Încasările în restaurante au scăzut foarte mult în ultimul timp, iar pe aproape jumătate dintre angajaţi i-am trimis în concediu fără plată. Au înţeles şi ei, pentru că au văzut că nu mai avem clienţi. Iar numărul clienţilor scade pe zi ce trece. Aşa că nu cred că va creşte numărul angajaţilor. Dimpotrivă, va scădea”, a spus aceasta.

În regiunea de Sud-Est, angajatorii sunt mai puţin încrezători cu privire la perspectivele de angajare în trimestrul I al anului 2009, estimând o perspectivă de angajare de 15%. Scăderea volumului angajărilor este de 7% faţă de sfârşitul acestui an.

Previziunea Netă de Angajare de +10% raportată de angajatorii din regiunea de Sud-Vest indică faptul că trimestrul I al anului 2009, comparativ cu trimestrul IV al anului 2008, prezintă o uşoară îmbunătăţire, de 4 puncte procentuale. Pe de altă parte, faţă de trimestrul II din 2008 rezultă o reducere considerabilă a perspectivei de angajare, de 17 puncte procentuale.

„Previziunea Netă de Angajare”, termen folosit în studiul Manpower, se obţine făcând diferenţa între procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor.

Studiu pe 750 de angajatori

La studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă pentru trimestrul I al anului 2009 au participat 750 de angajatori. Ei au răspuns la întrebarea „Cum anticipaţi evoluţia angajărilor totale în locaţia dumneavoastră pe durata a trei luni, până la sfârşitul lunii martie 2009, în raport cu trimestrul actual?”

Optimism în asigurări

Potrivit studiului Manpower, în sectorul Energie electrică, gaze şi apă, perspectiva de angajare scade cu 15%. Acest lucru sugerează un trimestru dificil pentru cei specializaţi în acest domeniu.

Perspective optimiste sunt pentru sectoarele finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii, unde previziunea este de +36%. De asemenea, creşteri importante sunt în domeniul transporturilor şi comunicaţiilor sau al comerţului.

Scăderi majore, de 12 puncte procentuale, sunt raportate de sectoarele agricultură, administraţie publică şi servicii sociale.

În sectorul finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, angajatorii raportează o previziune optimistă, înregistrându-se o creştere de 14 puncte procentuale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite