Vâlcea: Locuitorii din Fundătura sunt izolaţi de lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun mijloc de transport nu ajunge la cele 200 de familii din Ponor

Locuitorii din cătunele Fundătura, Pleaşa şi Mosoroasa au rămas izolaţi de lume. Drumul care făcea legătura cu centrul comunei s-a surpat ieri. A rămas doar o porţiune îngustă, care poate fi trecută cu piciorul. Pentru 200 de familii din cele trei cătune, viaţa a devenit un adevărat calvar. Magazinul din sat nu se mai poate aproviziona, salvările şi pompierii nu pot ajunge în zonă, maşinile localnicilor au rămas izolate, iar copiii de la Şcoala Generală din Vlădeşti, care locuiesc în aceste cătune, sunt transbordaţi. „Aducem copiii cu microbuzul până la locul surpării, iar de aici elevii sunt luaţi cu un ARO al unui localnic şi sunt duşi până la cea mai îndepărtată casă din cătun, unde locuiesc”, ne-a spus Constantin Rogojină, unul dintre angajaţii Primăriei Vlădeşti, care în această dimineaţă a montat în zonă indicatorul „Drum închis“.

„Nici vorbă să poată urca aici vreo Salvare”


Cum la cinci kilometri de surpare se află Mănăstirea Lacul Frumos, sute de pelerini care vin la lăcaşul de cult trebuie să străbată drumul pe jos, cu bagaje în mâini. „În urmă cu câteva zile şi Miron Cosma a fost împreună cu soţia şi copilul la Lacul Frumos. Pelerinii au apucat să coboare, că altminteri le rămâneau blocate maşinile cu care veniseră“, ne-a spus măicuţa Potiniţa. Dochiţa Bogoslov este bolnavă de diabet şi este foarte supărată că a rămas izolată de restul comunei.
„Oricând mi se poate întâmpla ceva grav şi nici vorbă să poată urca aici vreo Salvare pentru a-mi acorda primul ajutor”, a mărturisit femeia.

Ruta ocolitoare costă 500.000 de lei


Dumitru Niculicioiu spune că a lucrat în Italia şi că acolo a văzut poduri de sute de metri, iar aici nu se poate consolida un podeţ. „Este foarte greu să cărăm alimente cu plasele, din centrul comunei. Ţara asta se duce de râpă, cu adevărat”, a spus supărat localnicul.
Primarul comunei Vlădeşti, Sorin Ghiţă, spune că are nevoie de fonduri pentru repararea drumului.
„Ne-ar trebui cel puţin 500.000 de lei să facem o rută ocolitoare de 650 de metri, bani pe care nu-i avem. Mai mult decât atât, pentru consolidarea zonei este nevoie de 5 milioane de lei, pentru lucrări ce presupun drenare, desecare şi consolidare pe o suprafaţă de 20 de hectare”, a spus alesul. Până una-alta, veştile din „Ponor“, cum numesc localnicii zona, nu sunt deloc liniştitoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite