Locotenentul lui Băhăian a otrăvit pânza freatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte dintre butoaiele cu substanţe toxice se află încă în curtea unei firme de construcţii
O parte dintre butoaiele cu substanţe toxice se află încă în curtea unei firme de construcţii

Maricel Bartic, complicele temutului Sergiu Băhăian, este acuzat că a abandonat mii de tone de deşeuri periculoase în Bucureşti şi Ilfov. Procurorii susţin că substanţele toxice aruncate aiurea de Maricel Bartic s-au infiltrat în sol şi în pânza freatică.

Maricel Bartic (53 de ani), în calitate de administrator al firmei „Petromar" din Chitila, judeţul Ilfov, a preluat în ultimul an peste 2.250 de tone de deşeuri periculoase, pe care le-a aruncat în mai multe locuri din Capitală şi împrejurimi, arată procurorii bucureşteni.

Societatea condusă de Bartic avea ca obiect de activitate tocmai colectarea, contra cost, a unor astfel de substanţe extrem de toxice, pe care trebuia să le transporte, neutralizeze şi, în final, să le distrugă.

Poliţişti din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au descoperit la 9 iunie că Bartic şi directorul său comercial, Constantin Furtună, au abandonat în curtea firmei 60 de kilograme de mercur, o sută de tone de deşeuri infestate cu arsenic şi alte peste două mii de tone de substanţe toxice.  

Documente false

Mergând pe firul anchetei, s-a constatat că, ulterior, angajaţii „Petromar" au transportat deşeurile şi le-au abandonat în mai multe locuri, de pildă în curţile unor imobile de locuit sau în spaţii deţinute de societăţi comerciale care habar n-aveau ce depozitează.

În unele cazuri, după ce colectau deşeurile toxice, angajaţii lui Maricel Bartic le duceau în curtea firmei de materiale de construcţii „City Gate Materials and Building Solutions", situată în comuna ilfoveană Chitila. Aici aveau, practic, două locuri de depozitare, de aproximativ 1.000 de metri pătraţi fiecare, puse la dispoziţie de societatea comercială.

Lucrătorii „Petromar" efectuau transporturi periodice în care aduceau fel de fel de containere, butoaie, în care transportau marfa. Ei erau verificaţi la poartă de lucrătorii de la „City Gate", însă colectorii de gunoaie toxice aveau mereu documente ce păreau în regulă.

„Noi i-am întrebat dacă substanţele pe care le transportă sunt în regulă din punctul de vedere al poluării, dar ei aveau acte avizate de Ministerul Mediului", a spus unul dintre reprezentanţii „City Gate". Butoaiele cu deşeuri toxice au rămas, în prezent, în curtea firmei „City Gate".

Parchetul Capitalei susţine că, „din cauza modului impropriu de depozitare a deşeurilor, s-au semnalat infiltrări în sol şi în pânza freatică, situaţie care generează riscuri pentru mediu, viaţa şi sănătatea oamenilor şi animalelor".

Arestaţi pentru poluare

Maricel Bartic şi Constantin Furtună au fost, ieri, arestaţi preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzaţi de "deţinere şi circulaţie fără drept a substanţelor toxice, poluare prin evacuare cu ştiinţă în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deşeuri sau substanţe periculoase şi nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor toxice".

Complice cu „Ţeparul"

Maricel Bartic (foto) este judecat într-un alt dosar privind fraude de peste două milioane de euro, alături de Sergiu Băhăian, zis „Ţeparul", şi alte 13 persoane. Bartic şi Băhăian sunt acuzaţi de înşelarea a 35 de firme din Bucureşti şi din ţară, precum şi de constituirea unui grup infracţional organizat.

Potrivit DIICOT, reţeaua condusă de fostul patron al societăţii „Sabina Product" şi al clubului de fotbal Gloria Buzău, Sergiu Băhăian, elibera file cec sau bilete la ordin fără acoperire în numele unor societăţi fictive.

Racolaţi şi executaţi

Membrii grupării foloseau în general persoane fără adăpost, pe numele cărora înfiinţau societăţi comerciale. După ce dădeau „ţepele" prin intermediul firmelor nou-înfiinţate, complicii abia racolaţi erau ucişi, până în prezent fiind identificate patru victime.

Sergiu Băhăian a fost condamnat, în 1998, la cinci ani de închisoare pentru fals după scandalul „Sabina Product". În calitate de asociat unic şi administrator al firmei, Băhăian a indus în eroare aproximativ 5.000 de persoane, încasând ilegal peste şapte miliarde de lei vechi. De atunci, Băhăian s-a ales cu porecla „Ţeparul".

Potrivit DIICOT, Sergiu Băhăian şi Maricel Bartic se cunosc din 2006.

Maricel Bartic
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite