Localnicii stau cu ochii pe saramură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii  stau cu ochii  pe saramură
Localnicii stau cu ochii pe saramură

Vâlcenii din Cosota spun că nu îşi părăsesc casele, deşi apa continuă să crească

Conform măsurătorilor specialiştilor, nivelul era aseară la 266,14 metri în lacul nou şi saramura era deversată din lacul din Câmpul II. Şi nivelul lacului din Câmpul II a crescut în 24 de ore cu 13,50 centimetri. „Cred că ajunge şi la mine saramura dacă mai creşte nivelul. Bătrânii sunt stresaţi. Au ajuns să stea cu lanterna noaptea lângă ei ca să vadă care mai este nivelul. Faci infarct când vezi că saramura înaintează şi autorităţile spun că e totul sub control“, spune Elena Brădeanu, localnică izolată.

O altă familie, Chiripuş, ale cărei bunuri au fost evacuate, locuieşte încă în zonă. Saramura a intrat în grădină. „Avem cameră la tabără, dar nu am plecat din zonă. Unde să stau cu soţul bolnav într-o cămăruţă? Camera e foarte mică, nu intră în ea decât o dormeză. Cât se mai poate, stăm aici. Când nu s-o mai putea, ne ducem la tabără, până ne fac casa la Căzăneşti. Aproape au ajuns la acoperiş“, povesteşte Maria Chiripuş. Familia a mutat bunurile la adăpostul de la Tabăra Ocniţa. „Încă nu a ajuns în fântână. Mai e apa bună. Nu ne putem plânge că nu avem apă, că ne aduc şi pompierii o cisternă, din trei în trei zile“, spune Maria Chiripuş, în timp ce scoate apă din fântână.

Sute de mii de metri cubi evacuaţi


De pe 8 august, de când a început să se prăbuşească Câmpul I, s-au evacuat până ieri, din craterul format, 256.520 de metri cubi de saramură. Din această cantitate, 119.650 de metri cubi s-au stocat în Câmpurile III şi IV, iar 52.600 de metri cubi în lacul din Câmpul II. În lacul nou, în zona Cosota s-au deversat 84.270 de metri cubi. „În zonă se menţine codul roşu, dar nu se impune evacuarea altor persoane sau bunuri“, a declarat Carmen Niţoi, consilierul prefectului.

Sunt pregătite să acţioneze 13 cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, în cazul în care apar probleme, cu o barcă pneumatică utilă pentru mutarea persoanelor peste porţiunea inundată, un camion, o autospecială şi o salvare SMURD. La Ocne sunt şi 10 jandarmi, cu trei autoturisme, care interzic intrarea în zona de risc şi cinci poliţişti cu o autospecială. „Cadrele sunt pregătite să acţioneze în orice moment“, a precizat Niţoi. Cinci persoane de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ocnele Mari sunt gata de acţiune, dacă va fi nevoie. Terenul e prăbuşit în Câmpul I pe aproximativ 20.000 de metri pătraţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite