Localnicii evacuaţi nu au casele promise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii evacuaţi nu au casele promise
Localnicii evacuaţi nu au casele promise

Autorităţile au spus că vor termina locuinţele de la Ocnele Mari cel târziu în 2008.Şapte familii aşteaptă ordinul de evacuare din cauza saramurii care continuă să inunde oraşul Ocnele Mari.

Saramura curge conform planului autorităţilor, din lacul II înspre lacul nou, inundând locuinţele. Aceasta a fost mutată din cavernă, unde sunt peste 1 milion de metri cubi de saramură, în lacul II ca să facă loc să iasă altă cantitate din subteran. Cum lacul II s-a umplut, este mutată în lacul nou. În total, trebuie să se scoată 600.000 de metri cubi, din care s-au scos peste 100.000 de metri cubi.

Autorităţile controlează saramura, dar nu şi situaţie locuinţelor promise familiilor care urmează să fie evacuate. Douăzeci de familii care au casele în zona de risc trebuiau să aibă la ora actuală locuinţe în cartierul Căzăneşti din Râmnicu Vâlcea. În urma negocierilor pe care le-au avut cu Uzinele Sodice Govora oamenii şi-au luat angajamentul că pleacă din zonă, dar să li se facă alte case.

Aşteaptă un miracol de la şedinţa de Guvern

Pentru terminarea celor 20 de case mai este nevoie de 10,4 milioane lei, sumă care nu a fost alocată deocamdată de Guvern. Prefectul judeţului Vâlcea, Remus Grigorescu, speră ca situaţia să se rezolve cât mai curând. „Casele de la Căzăneşti trebuiau să fie gata de cel puţin un an, dar nu s-au dat la timp banii de la Guvern. În urma vizitei făcute de primul ministru Emil Boc la Ocne am primit asigurări că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi discutată problema caselor şi se vor aloca bani“, a afirmat prefectul.

Una dintre femeile evacuate, Ana Ciriperu, aşteaptă să i se ridice casa promisă. „Trebuia să-mi facă o casă în cartierul Copacelu şi nici nu s-au apucat de ea. M-au evacuat din calea saramurii şi stau într-un apartament la blocurile noi din oraş“, a spus femeia.

Maria Chiripuş urmează să fie şi ea evacuată, din locuinţă mutându-i-se deja bunurile. „Până ne termina casa la Căzăneşti vom sta la Tabăra Ocniţa după ce vine saramura peste noi. Am fost pe 20 iulie la Căzăneşti şi era ridicată zidăria până la ferestre“, a afirmat Chiripuş. Toţi sinistraţii sunt duşi la tabăra Ocniţa, unde sunt 58 de locuri.

Încă trei metri până la inundarea locuinţelor

Aseară, saramura ajunsese în lacul nou la cota 264 de metri. „În momentul în care saramura ajunge la cota 267 de metri se inundă curţile oamenilor. Din acest moment vom trece la evacuarea bunurilor din gospodăriile altor şapte familii“, a declarat Grigorescu. La cota 267 vor fi în lac 115.000 metri cubi de saramură.

„Deja a venit saramura. Curge pe lângă grădină, printre salcâmi. Până acum a inundat lanul de porumb, dar vine şi peste casa noastră, pentru că nu are unde să se ducă“, a spus Daniela Smărăndescu, una dintre persoanele care urmează să fie evacuată. O altă localnică, Maria Comănceanu, se pregăteşte şi ea să se mute. „Trebuie să ne mutăm că vine saramura. Aşa zic specialiştii că ne inundă. Cred că o să mergem la tabăra Ocniţa“, a declarat Comănceanu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite