Constanta. Localitatea 23 August, sălbăticie şi linişte la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta. Localitatea 23 August, sălbăticie şi linişte la malul mării
Constanta. Localitatea 23 August, sălbăticie şi linişte la malul mării

Localitatea, aflată la 30 de kilometri de Constanţa, nu este o staţiune turistică în adevăratul sens al cuvântului, dar are un avantaj unic pe litoralul românesc: calmul. Cei care vor să-şi facă vacanţa aici trebuie să ştie că drumurile sunt acoperite cu pietriş, tonele de alge zac pe plajă, iar cazarea este de 40 de lei pe noapte.

La 23 August se ajunge pe  drumul E 87, la 30 de kilometri de Constanţa. Aici, gospodăriile oamenilor te surprind prin curăţenie. În ultima perioadă,  mai toate casele au fost fie deja renovate, fie se lucrează din plin la refacerea lor. „Ne lipseşte canalizarea, că apă curentă avem“, spune în grabă doamna Iulia, localnică. Marea problemă a staţiunii este infrastructura rutieră proastă. Din acest motiv, agenţiile de turism nu au oferte pentru această zonă.

Cei care totuşi se ambiţionează să-şi petreacă vacanţa la 23 August pot circula cu maşina în condiţii relativ bune pe drumuri neasfaltate care duc spre mare. Odată ajunşi aici, liniştea, apa, plaja virgină şi căldura localnicilor îţi cuprind toată fiinţa. Doamna Iulia ne mai spune că toţi oamenii din 23 August îşi doresc să facă din localitatea lor un adevărat centru de atracţie pentru turişti.

40 de lei, o noapte de cazare

„Toţi vrem să se facă ceva aici. Ar avea de câştigat şi bătrânii şi tinerii. Ai noştri din comună nu ar mai pleca în alte ţări la muncă şi ar lucra aici în turism“, spune femeia. Toţi turiştii care aleg să-şi petreacă vacanţa la 23 August au în comun cel puţin un lucru: vor să scape de nebunia celorlalte staţiuni, unde muzica la maxim, mizeria şi viaţa de noapte agitată fac legea. Aici, la 23 August, totul parcă se reduce deodată la tăcere şi liniştea îşi spune cuvântul.

O noapte de cazare la casele localnicilor costă între 30 şi 40 de lei. Cei care ajung aici trebuie să ştie însă că au nevoie şi de o maşină pentru a se putea deplasa cu uşurinţă dintr-o parte în alta. Din comună şi până la plajă sunt doar 3-4 kilometri, pe acelaşi drum E 87. Indicatoare rutiere care să te îndrume spre plajă nu există, aşa că, cel mai bun sfat este ca atunci când mergi pentru prima dată la plaja din 23 August să ceri sfaturi de la localnici.

Se amenajează un motel

Drumul este neasfaltat, însă este pusă piatră bătută peste el pentru ca maşinile să poată trece fără mari probleme. După câteva viraje se ajunge la mare. Suprinzător este că linia de cale ferată este la câţiva metri de apă, astfel că o mini-gară amenajată în zonă i-ar putea lăsa pe turişti direct pe plajă.

După ce treci calea ferată, intri direct pe nisip. E curăţel, are pietre şi scoici, dar mai ales buruieni, semn că turiştii calcă pe aici foarte rar. Ca în orice loc de pe litoralul românesc, te izbeşte mirosul puternic de alege. Apa învolburată le aruncă la mal. Sunt de un verde aprins şi împrăştiate cu tonele pe plajă. Acolo unde se sparg valurile, cei care se aventurează au de trecut printr-o barieră verde de alge, care la început te descurajează.

Chiar lângă apă sunt câteva clădiri cu iz aristocratic. „Nu sunt camere de închiriat, aceste locuinţe sunt private“, spune un domn cu ochelari de soare, întins pe un şezlong în faţa geamurilor mari şi reflexive ale vilei. La câţiva zeci de metri, lângă un pâlc de salcii şi răşinoase, se ridică o altă construcţie înaltă, care se preconizează a fi un viitor motel.

Hamsii de nota 10

În parcările improvizate printre copaci şi pe marginea drumului de ţară sunt trase câteva maşini. Mulţi dintre turiştii care ajung aici preferă să meargă direct la „Popasul pescarului“, în loc să stea o zi la bronzat. Localul cu tradiţie în zonă este recunoscut în special pentru delicioasa hamsie prăjită.

„Am ales 23 August pentru că e linişte. E prea mult zgomot în celelalte locuri, de care, sincer, m-am plictisit. Era frumos în Vama Veche odată, când mergeam mai des. Nu pot să spun dacă aici e ca la fosta Vama Veche, nu chiar, însă e linişte “, ne mărturiseşte domnul Grigore, unul dintre puţinii turişti de aici.

Proiect de modernizare ratat

Investitori austrieci, englezi, olandezi, italieni dar şi români au cumpărat teren ca să facă turism în zonă. Există un proiect de mare anvergură, „Staţiunea Terra“, care ar urma să intre în salba destinaţiilor de pe litoral. „Primăria 23 August a obţinut avizele tehnice de la toate instituţiile abilitate pentru dezvoltarea acestei staţiuni, însă ne lipseşte avizul Consiliului Judeţean Constanţa“, ne-a declarat Viorel Mitrana, primarul din 23 August.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite