Livrările de gaz spre Balcani au fost oprite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Livrările de gaz către Balcani au fost suspendate din cauza exploziei la un gazoduct din Transnistria, anunţă Interfax. Conducta magistrală de gaze care a explodat în această dimineaţă asigură transportul de gaze ruseşti către România şi Bulgaria. Explozia de proporţii a avut loc miercuri dimineaţa, în jurul orei 5.30, în Zona de Securitate de pe Nistru, în apropiere de Chiţcani. Un bărbat ar fi murit în urma deflagraţiei.

- potrivit biroului de presă al Transgaz, "nu avem nicio informaţie că ar scădea presiunea gazelor la intrarea în România, ne-ar fi anunţat cei de la staţiile locale"
- reprezentantul exploatării teritoriale de tranzit Constanţa a declarat pentru Adevărul că magistrala "alimentează mai multe ţări, România, Grecia, Turcia, Bulgaria şi nu avem probleme până acum"
- directorul Transgaz, Ioan Rusu, a explicat pentru NewsIn ca "la noi, gazele circulă normal, importăm aceeaşi cantitate de gaze. România nu este afectată. Debitul a scăzut la jumătate doar pe conductele care ne tranzitează ţara, una către Bulgaria şi două către Turcia".
- Alexandr Guşev, preşedintele “Moldovagaz”, citat de agenţia oficială de ştiri Moldpres, a spus ca tranzitul gazului rusesc către ţările din Balcani pe conducta respectiva este imposibil, fiind redirecţionat pe alte două magistrale.
- şeful direcţiei de relaţii cu publicul din cadrul Departamentului situaţii excepţionale de la Chişinău, Liliana Puşcaşu, a declarat pentru NewsIn că presiunea în conducta magistrală Analiev-Tiraspol-Ismail, cu diametrul de 1,2 metri, scade şi flacăra a scăzut din intensitate. Ea a adăugat că a fost sistată livrarea gazului pe segmentul Tiraspol-Căuşeni

O singură victimă

Un locuitor al satului Copanca din apropierea oraşului Bender, Gogu Ion (50 de ani), care se afla în imediata apropiere a locului deflagraţiei, a decedat după explozie din cauza unui atac de cord, a declarat pentru NewsIn directorul asociaţiei PromoLex, Ion Manole. El a precizat că a primit informaţia telefonic de la unul din sătenii din Copanca. Oamenii din localitate au fost foarte speriaţi, crezând, după explozie, că e vorba fie de începutul unui război între Republica Moldova şi Transnistria, fie de o deflagraţie la vreun depozit de armament din apropiere. Pe de altă parte, Liliana Puşcaşu susţine că explozia nu a făcut nicio victimă.

Agenţia Novîi Reghion transmite că zona unde a explodat magistrala de gaze a fost izolată pe o suprafaţă cu raza de 2,5-3 kilometri. Doar câteva echipe de pompieri au reuşit să ajungă în zonă, accesul fiind îngreunat de lipsa drumurilor şi de ploile recente care au înnămolit drumurile de ţară din zonă. Potrivit pompierilor, explozia s-a produs pe teritoriul satului Chiţcani, situat pe malul Nistrului, în imediata apropiere a Tiraspolului.

Oficiali alertaţi

Premierul moldovean Zinaida Greceanîi a convocat în urma incidentului o reuniune a Comitetului pentru situaţii de urgenţă, potrivit NewsIn. Vicepreşedintele regiunii transnistrene, Aleksandr Koroliov şi ministrul de interne al regiunii, Vadim Krasnoselski, s-au deplasat şi ei la locul accidentului. Explozia dintre Tiraspol şi Bender, în regiunea transnistreană, pare să fi avut loc la magistrala de gaze, iar flacăra, însoţită de un vuiet puternic, putea fi văzută din apartamentele locuitorilor de la periferia Benderului. Pereţii blocurilor de locuinţe de la marginea Tiraspolului şi Benderului s-au zguduit ca la un cutremur, au declarat pentru NewsIn martori oculari.

Zona de Securitate de pe Nistru este o fâşie de pământ de câţiva kilometri, de-a lungul râului, demilitarizată, subordonată Comisiei Unificate de Control, a cărei securitate este asigurată de trupele de menţinere a păcii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite