Livrarea laptelui, în atenţia Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

octombrie a.c. După completarea cererilor, beneficiarii care au intrat în baza de date a nou-înfiinţatului Birou Judeţean al Cotei de Lapte Vaslui vor fi monitorizaţi, astfel încât cota de

octombrie a.c. După completarea cererilor, beneficiarii care au intrat în baza de date a nou-înfiinţatului Birou Judeţean al Cotei de Lapte Vaslui vor fi monitorizaţi, astfel încât cota de lapte negociată cu Uniunea Europeană pentru anul 2007 să nu depăşească, pe întreaga ţară, 3.057 de tone. Practic, fiecărui crescător de vaci din judeţ i se va permite valorificarea unei cote pe care, dacă nu o respectă, va fi sancţionat.
Attila Miklos, directorul Unităţii de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (UARZ) Vaslui, a declarat că, din totalul de 3.057 tone de lapte, 1.093 de tone vor fi livrate pentru procesare unităţilor comerciale de profil, 1.964 tone vor fi destinate vânzărilor directe în pieţe şi ca abonamente, la care se adaugă 0,188 tone ca extracotă.
În judeţul Vaslui sunt monitorizaţi circa 26.000 de crescători de vaci cu lapte. "Există timp suficient, până la 31 octombrie 2006, ca şi alţi crescători să completeze cererile-tip. Altfel, începând cu data de 1 aprilie 2007, dacă ne vom integra în UE, aceştia nu vor mai putea valorifica laptele pe piaţa liberă sau livra la societăţi de procesare. Sunt condiţii impuse de Uniunea Europeană, tocmai pentru a se putea urmări ce se întâmplă cu atribuirea cotei de lapte. De asemenea, crescătorii care nu au solicitat cantităţile, potrivit cotei, dar au o vacă în curte, vor trebui să respecte precizările din acest punct de vedere. Se calculează, la o producţie medie pe ţară de 3.510 litri anual, consumul propriu în familie, iar pentru cantitatea de lapte ce depăşeşte acest consum, se plăteşte o taxă ce va fi stabilită ulterior", a precizat Attila Miklos.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite