Litoral: conspiraţia plajelor murdare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu a făcut analize post-factum din care reies conspiraţii Descoperirea conductelor de deversare şi raportul Comisiei Europene sunt piese ale unei

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu a făcut analize post-factum din care reies conspiraţii

Descoperirea conductelor de deversare şi raportul Comisiei Europene sunt piese ale unei conspiraţii imaginate de Gheorghe Rusu, şef al Gărzii de Mediu.

Garda Naţională de Mediu nu a acţionat pentru prevenirea deversărilor de ape menajere în mare. A reacţionat doar în urma articolelor din "Adevărul", care arătau că la Eforie Sud, ape reziduale erau deversate direct pe plajă. Rusu a reacţionat trimiţând comisari în inspecţie, nu la faţa locului, ci la o staţie de epurare modernizată.

La Eforie Sud a trimis comisari doar după ce autorităţile locale au închis conducta prin care plaja era "pângărită", astfel încât la analize apele să iasă mai curate.

În ciuda acestor strategii, Gheorghe Rusu vorbeşte despre conspiraţii împotriva litoralului şi turismului românesc: "Părerea mea este că e o chestie concertată, gândită, o campanie de subminare a turismului românesc".

Acel turism pentru care nimeni nu face nimic, dar despre care un raport al Comisiei Europene, referitor la calitatea plajelor şi a apelor de îmbăiere româneşti, arată că doar 20% dintre ele îndeplinesc standardele! În paralel, vecinii bulgari au un procent de 89,9%, iar Grecia - 99,5%.

Analize tardive

Reamintim că situaţia Staţiei de Epurare Eforie Sud, una aflată în proces de modernizare, este cea mai delicată. Dezvăluirile "Adevărul" au determinat autorităţile constănţene să reamenajeze plaja respectivă cu buldozerul şi să treacă la înlocuirea conductelor uzate care deversau la buza mării.

Comisarii lui Gheorghe Rusu au verificat, abia ulterior, situaţia la faţa locului. "Apa epurată este amestecată cu apă prelevată din lacul Tuzla, astfel încât să se scadă concentraţiile de poluanţi, şi este pompată în mare într-o zonă în care este interzisă îmbăierea" - declară comisarul-şef Rusu. Ei bine, apa din lacul Tuzla are de asemenea o calitate "îndoielnică", după cum chiar autorităţile locale recunosc. Iar deversările au loc la numai câteva sute de metri de o pescărie, locuinţe, dar şi de o plajă amenajată.

De la Bruxelles avem 20%

Cât despre procentul jenant de 20% obţinut de România în privinţa calităţii plajelor, şeful Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Constanţa, dr. Marius Enescu, explică: "Au existat fricţiuni între instituţiile statului, care au generat întârzieri la concesionarea sectoarelor de plajă, iar unele au rămas chiar neconcesionate. Astfel, analizele au fost demarate mai târziu sau deloc, căci costurile acestora trebuie suportate de administratorii plajelor.

Astfel, numărul probelor prelevate a fost insuficient pentru a fi luat în considerare, din moment ce acţiunea a fost demarată mai târziu. Aşa se face că 40% dintre plajele româneşti nu au putut fi luate în considerare la întocmirea acestui clasament".

Trecând peste cauzele altminteri balcanice, procentul oficial rămâne de 20%.

Este o chestie concertată, o campanie de subminare a turismului românesc
Gheorghe Rusu,
comisar general Garda de Mediu

Avem doar o plajă "Blue Flag"

Nici celebrul program "Blue Flag", întocmit de o fundaţie internaţională non-profit, nu ne este favorabil. Astfel, doar una dintre cele 48 de plaje româneşti corespunde criteriilor "Blue Flag". Este vorba despre plaja Vega din Mamaia.

Turcia are 258 de plaje catalogate "Blue Flag", iar Grecia - 430

Cât despre porturile turistice româneşti, "Blue Flag" aminteşte doar de "Ana Yacht Club" din Eforie Nord.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite