Limbi străine pentru surdomuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brambureala din sistemul de educaţie continuă. După ce Ministerul Educaţiei a decis să reducă  la jumătate numărul orelor de sport şi de limbi străine studiate în liceu, acum aflăm că elevii surdomuţi vor face limbi străine în locul orelor de practică.

„Din 12 ore de practică săptămânal câte sunt acum, ministerul a lăsat patru ore. Dacă ne gândim că elevii surdomuţi trebuie să iasă meseriaşi, atunci sunt foarte puţine ore de practică. În schimb, a fost introdusă a doua limbă străină, care până acum nu se făcea deloc”, susţine Maria Oancea, director la Centrul Şcolar pentru Surzi „Beethoven” din Craiova.

Programa pentru elevii cu deficienţe va mai cuprinde în premieră şi ore de istorie, geografie, socio-umane, fizică şi chimie. Ca urmare, numărul total al orelor pe care un elev de la şcolile speciale trebuie să le facă într-o săptămână nu va scădea la 30, aşa cum anunţase ministerul pentru anul şcolar 2009/2010, ci va rămâne la 33.

Sindicaliştii din educaţie spun că reforma din învăţământ a fost făcută după ureche. „Am sesizat şi noi ministerul şi ne-a răspuns că a făcut o greşeală în privinţa învăţământului special. Dar, dacă ministerul face o reformă şi după trei zile constată că a făcut o greşeală, înseamnă că nu a analizat nimic”, arată Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.

Asociaţia Surzilor se revoltă

Specialiştii de la Asociaţia Surzilor din România susţin că au atras şi ei atenţia  Ministerului Educaţiei cu privire la scoaterea orelor de pregătire practică. „O persoană surdă are nevoie de foarte multă pregătire practică, şi nu teoretică, aşa cum rezultă din planurile-cadru pentru anul şcolar următor“, arată Mihai Grecu, preşedintele Asociaţiei Surzilor din România.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţine  însă că reducerea orele de practică a fost făcută pentru decongestionarea programului. „Nu se poate să schimbi programul fără să faci nicio modificare. Pentru învăţămîntul special, am redus numărul de ore de la 38 la 33”, a spus Ecaterina Andronescu.

Sportul, monitorizat în Europa

Europarlamentarul Iosif Matula a solicitat, ieri, Comisiei Europene să monitorizeze atent respectarea legislaţiei europene privind  introducerea a minimum trei ore de sport pe săptămână. „Ştim că educaţia fizică pregăteşte copiii pentru un stil de viaţă sănătos. Orele de sport le transmite spiritul de echipă, solidaritatea şi autodisciplina“, a declarat Iosif Matula, citat de Mediafax.

Acesta a mai spus că un sfert din copiii europeni sunt afectaţi de modul de viaţă sedentar şi de alimentaţia nesănătoasă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite