Liga lui Corleone, egala festivalului "George Enescu"!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CNA vrea să solicite Guvernului includerea Ligii I pe lista evenimentelor de interes naţional, dacă GSPTV nu va fi distribuit şi altor companii de cablu Retransmisia Ligii I a intrat

CNA vrea să solicite Guvernului includerea Ligii I pe lista evenimentelor de interes naţional, dacă GSPTV nu va fi distribuit şi altor companii de cablu

Retransmisia Ligii I a intrat într-o etapă hilară. CNA vrea să ceară Guvernului să pună Liga I pe lista evenimentelor de interes naţional, alături de Festivalul "George Enescu".

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să trimită o scrisoare către firma Camina Trust SRL, deţinătoarea licenţei postului GSPTV, pentru urgentarea negocierilor cu cabliştii pentru a ajunge ca 70% din populaţia ţării să poată viziona acest post.

"În cazul în care acest lucru nu se va respecta, CNA analizează posibilitatea de a se adresa Guvernului pentru includerea pe lista de evenimente de interes public a acestor meciuri", a declarat preşedintele Consiliului, Răsvan Popescu. El a motivat această intenţie prin "numărul tot mai mare de solicitări şi reclamaţii din partea publicului, care doreşte să vadă aceste meciuri".

TVR s-a plâns la Consiliu

În prezent, GSPTV poate fi recepţionat pe reţeaua de cablu RCS&RDS (parte a consorţiului care deţine drepturile tv pentru Liga I) şi pe platforma digitală a societăţii, Digi TV. Potrivit statisticilor, cele două servicii acoperă 35% din populaţia cu acces la cablu şi DTH.

Răsvan Popescu a declarat pentru "Adevărul" că intenţia CNA de a grăbi negocierile se bazează pe faptul că au început meciurile din Liga I şi pe statutul instituţiei de garant al interesului public.

Un alt membru al CNA, Gelu Trandafir, a confirmat că instituţia primeşte "tot mai multe sesizări din partea publicului" pentru a face ceva în acest sens. "În acelaşi timp am primit şi de la Alexandru Sassu (preşedinte director general al TVR - n.red.) o scrisoare prin care ni se sugera să trecem Liga 1 la programe de interes naţional", a mai declarat Gelu Trandafir pentru "Adevărul".

Această intenţie a CNA, de a se amesteca în negocieri private, pune presiune, în primul rând, pe consorţiul RCS&RDS-Antena 1, forţat să urgenteze finalizarea negocierilor şi, implicit, să fie dispus la compromisuri.

Dan Matiescu, director general Antena 1, s-a abţinut să comenteze intenţia CNA, dar aşteaptă să vadă scrisoarea. De asemenea, el a declarat că va merge la următoarea şedinţă a CNA, în care se va discuta stadiul negocierilor pentru retransmisia GSPTV.

Antena 1 aşteaptă răspunsul UPC

Referitor la negocierile pe care le poartă cu piaţa de cablu şi DTH, Dan Matiescu a precizat pentru "Adevărul" că a trimis operatorului UPC, principalul concurent al RCS, o ofertă de mai bine de trei săptămâni, dar nu a primit niciun răspuns. "Asta în ciuda faptului că cei de la UPC declară pe toate canalele că sunt dispuşi la negocieri", a spus Matiescu.

Directorul general a mai afirmat că din partea platformei Dolce va primi un răspuns în cursul zilei de azi, iar cu Boom TV se află în faza premergătoare negocierilor propriu-zise.

S-au purtat discuţii şi cu operatorii mici de cablu, iar răspunsurile lor sunt analizate, în prezent, în cadrul consorţiului. Până la închiderea ediţiei, nu am primit din partea UPC poziţia companiei faţă de declaraţiile şefului de la Antena 1.

Decizia CNA pare discutabilă de vreme ce drepturile tv ale Ligii I constituie un produs privat, care s-a licitat la vedere şi este exploatat de o entitate privată.

Europenii plătesc din greu pentru fotbal

Cetăţenii din Anglia, Italia, Spania, Germania sau Franţa scot din buzunar bani grei pentru a vedea în direct la televizor meciurile echipei de fotbal favorite.

Britanicii care vor să urmărească Premier League o pot face pe unul dintre cele două canale Sky Sports sau Setanta Sports care au transmis împreună, sezonul trecut, 138 de meciuri în direct. Pentru a avea acces la ambele canale, un telespectator britanic a plătit 701,38 de lire sterline (aproximativ 890 de euro) pe an, adică 74 de euro pe lună.

Cei care nu doresc să plătească această sumă pot vedea pe BT Vision orice meci înregistrat, imediat după fluierul de final, cu 2,5 euro/partidă sau pot urmări rezumatele oferite de postul naţional de televiziune, BBC. În Germania, noul sezon din Bundesliga va fi transmis în sistem Pay TV de către Premiere, în timp ce televiziunile cu acoperire naţională, ARD şi ZDF, pot transmite doar rezumatele meciurilor.

Sistemul Pay TV funcţionează şi în Spania, unde Canal + şi La Sexta transmit un singur meci pe săptămână, în timp ce Audiovisual Sport transmite toate meciurile contra cost. La fel se întâmplă şi în Franţa cu Ligue 1 transmisă de Canal + sau în Italia, unde Serie A se vede contra cost pe Sky Italia sau Mediaset Premium. (Adrian Popa)

Evenimente de importanţă majoră

Festivalul Internaţional "George Enescu"
Jocurile Olimpice de Iarnă
Jocurile Olimpice de Vară
Campionatul Mondial de Fotbal
Jocurile de calificare ale echipei naţionale a României la Mondiale şi Europene
Campionatul European de Fotbal

Clujenii ies în stradă

100 de suporteri clujeni sunt aşteptaţi mâine la un miting de protest pentru că nu pot urmări meciurile Ligii I. Iniţiativa îi aparţine deputatului independent Mircia Giurgiu. Suporterii vor mărşălui pe străzile din centrul oraşului, între orele 11.00 şi 13.00. "Locuitorii judeţului Cluj sunt nemulţumiţi deoarece, deşi plătesc abonamente la Televiziunea Română, nu pot viziona meciurile Ligii I", a precizat Giurgiu. (Oana Popiţiu)

Analizăm posibilitatea de a ne adresa Guvernului pentru includerea pe lista de evenimente de interes public a meciurilor
Răsvan Popescu, preşedintele CNA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite