Liderul sectei nigeriene era în viaţă când a fost capturat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul sectei nigeriene era în viaţă când a fost capturat
Liderul sectei nigeriene era în viaţă când a fost capturat

BBC a publicat o fotografie care arată că Yusuf Mohamed, liderul sectei islamiste fundamentaliste Boko Haram din Nigeria, era în viaţă când a fost capturat joi de armată.

După ce a fost capturat, armata l-a predat ulterior poliţiei. Câteva ore mai târziu jurnaliştilor le-a fost prezentat cadavrul acestuia ciuruit de gloanţe.

Poliţia a afirmat că Yusuf Mohamed, 39 de ani, a fost rănit mortal în timp ce încerca să evadeze.

Secta lui Yusuf este acuzată de ciocnirile violente cu forţele de securitate în nordul Nigeriei, în urma cărora au fost ucişi sute de oameni.

Organizaţia pentru Drepturile Omului din Nigeria a cerut o investigaţie rapidă cu privire la uciderea lui Yusuf, pe care o numesc "extrajudiciară" şi "ilegală".

Vineri, şeful armatei care a organizat operaţiunea împotriva sectei Boko Haram, Col Ben Ahanoto, a spus că el personal l-a capturat pe Yusuf şi l-a predat şefului poliţiei din Maiduguri, capitala statului Borno. El a spus că liderul sectei avea o rană la braţ, dar că a fost tratat.

De cealaltă parte, poliţia susţine că acesta a fost rănit mortal în luptă. Comisarul poliţiei din statul Borno, Christopher Dega, a spus că acesta a fost rănit mortal în ascunzătoarea sa în urma unui schimb de focuri de arme cu forţele de ordine.

Anterior, surse din poliţie au susţinut o altă versiune, şi anume că liderul islamist a fost ucis în timp ce încerca să scape din arest.

Vineri, televiziunea locală BRTV a prezentat corpul liderului islamist care era dezgolit şi ciuruit de gloanţe. El era expus la cartierul general al poliţiei din Maiduguri, fiind înconjurat de poliţişti care jubilau.

Poliţia a descoperit un grup răpit de Boko Haram


Poliţia nigeriană susţine că a descoperit un alt grup de femei şi copii răpiţi de secta Boko Haram, localizat într-o casă din Maiduguri. Grupul se afla într-o stare deplorabilă, suferind de pneumonie, febră şi eczeme, notează BBC.

Armata susţine că 700 de persoane au fost ucise doar în oraşul Maiduguri în timpul ciocnirilor violente dintre poliţie şi secta islamică. Înregistrările precedente ale victimelor incidentelor erau de 400.

Colonelul Ben Ahanotu susţine că în Nigeria deja au început înmormântările în masă. Peste 200 de femei şi copii au fost descoperiţi închişi în clădiri.

Cel mai recent grup descoperit a fost găzduit de poliţie şi apoi vizitat de personalul de la Crucea Roşie şi de Autoritatea Naţională de Urgenţă. Un oficial de la Crucea Roşie a declarat pentru BBC că femeile au fost răpite de secta Boko Haram din şase districte diferite, de pe teritoriul Nigeriei.

Săptămâna trecută, poliţia a salvat aproximativ 100 de femei tinere şi copii dintr-o casă de la marginea oraşului. Multe dintre acestea susţineau că sunt soţii ale membrilor sectei şi că au fost forţate să călătorească la Maiduguri din Bauchi.

Mai mulţi membri ai sectei au fost arestaţi în timpul acestor  intervenţii asupra caselor în care se aflau femei şi copii, iar surse din armată susţin că aceştia urmează să fie acuzaţi.

Viaţa din această zonă a Nigeriei începe să revină la normal, odată cu deschiderea pieţelor şi a băncilor, potrivit aceleiaşi surse. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite