Liderii lumii, şocaţi de tragedia de la Smolensk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dispariţia preşedintelui Poloniei a provocat consternare în toate cancelariile străine. Washingtonul a reacţionat prompt, preşedintele Lech Kaczynski fiind un aliat important al Statelor Unite în Europa.

Liderul de la Casa Albă l-a sunat personal pe premierul polonez Donald Tusk pentru a-şi exprima regretele. Preşedintele defunct a fost „foarte admirat în Statele Unite", se spune în comunicatul semnat de Barack Obama, care elogiază „legăturile profunde, bazate pe respect" între Polonia şi SUA. „Inima Americii este îndoliată azi", se mai scrie în mesajul transmis de Obama.

Mai citeşte şi:

VIDEO Premierul polonez Donald Tusk: "Este cea mai tragică zi din istoria postbelică a Poloniei"

Lech Kaczynski a fost un aliat de nădejde al SUA în Uniunea Europeană, atrăgându‑şi adesea critici din partea Bruxelles-ului pentru această poziţie. Polonia condusă de Kaczynski (la fel ca România) a dat de mai multe ori curs cererilor Washingtonului, fără a mai aştepta undă verde din partea liderilor UE (participarea la războiul din Irak, scutul antirachetă sau achiziţiile militare fiind printre cele mai notorii cazuri).

Instituţiile UE, în doliu

Drapelele instituţiilor europene au fost puse ieri în bernă, chiar dacă preşedintele Lech Kaczynski a fost un eurosceptic convins şi a blocat luni de zile intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Şeful Comisiei Europene, José Manuel Barroso, precum şi preşedintele UE, Herman Van Rompuy, au transmis mesaje de condoleanţe, evocând „patriotismul" celui dispărut.  Cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic şi regina Elisabeta a II-a, preşedintele francez Nicolas Sarkozy sau premierul Italian Silvio Berlusconi s-au numărat, de asemenea, printre liderii care au elogiat personalitatea preşedintelui Kaczynski.

În Georgia a fost decretat doliu pentru o zi. Preşedintele Mihail Saakaşvili a ţinut să aducă un omagiu personal lui Lech Kaczynski, cu care a avut o relaţie apropiată. Fostul preşedinte polonez „a  susţinut fără echivoc Georgia în confruntarea cu Rusia", a amintit Saakaşvili.

Emoţie în comunităţile de polonezi

Ambasadele Poloniei din întreaga lume au deschis ieri cărţi de condoleanţe. La Washinton, sute de persoane s‑au perindat pentru un ultim omagiu. Între ei, şi fostul ataşat comercial american la  Varşovia, în perioada 2001-2004.

„Îmi amintesc cum s-au purtat polonezii după 11 septembrie 2001. Şi acum există flori şi lumânări în faţa ambasadei americane. Am adus şi eu flori acum pentru a-mi exprima solidaritatea", a afirmat acesta.

Comunitatea polonezilor din Canada s-a reunit sâmbătă la Ambasada Poloniei din Ottawa. „Am primit un telefon din partea surorii mele, care locuieşte în Polonia şi care nu se mai oprea din plâns. Toată lumea este şocată", a declarat Alexander Jablonski, preşedintele Institutului Polonez de Artă şi Ştiinţă din Canada.

Flori şi lumânări la Bucureşti

Zeci de bucureşteni au depus flori în faţa Ambasadei Poloniei

image

De la primele ore ale dimineţii, bucureştenii au venit în pelerinaj la Ambasada Poloniei şi la lăcaşurile de cult catolice din Capitală pentru a‑şi exprima compasiunea faţă de polonezi. Oamenii au venit cu flori proaspete de primăvară, pe care le-au depus lângă gardul reprezentanţei diplomatice şi au aprins lumânări pentru sufletele celor dispăruţi în catastrofa aviatică de ieri de la Smolensk.

Buchete mari de trandafiri, lalele, crini, flori, mai ales, albe şi roşii, împodobeau grilajul pe care, din două fotografii, zâmbeau chipurile preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, şi al soţiei sale, Maria Kaczynski, dispăruţi în accident.

Andrei Nicolae, unul dintre bucureştenii veniţi să-şi exprime regretul la Ambasada Poloniei, a explicat că i-a admirat şi i-a stimat totdeauna pe polonezi „pentru felul în care au ştiut să fie solidari în lupta împotriva comunismului, iar Papa Paul Ioan al II‑lea, tot polonez, a fost cel care a contribuit esenţial la căderea comunismului. Păcat că noi, românii, nu am învăţat nimic din exemplul polonez!"

Traian Băsescu, la Catedrala Sf. Iosif

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au participat ieri-dimineaţă la slujba de la Catedrala Sfântul Iosif din Capitală, oficiată în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk. Şeful statului a anunţat că va merge în Polonia dacă vor fi organizate funeralii oficiale.

La slujba oficiată de arhiepis­co­pul Ioan Robu au asistat peste 300 de persoane, între care ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ambasadorul Poloniei, Wojciech Zajaczkowski, ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein, şi ambasadorul Elveţiei, Livio Hurzeler.

La slujbă au participat şi mulţi bucureşteni, tineri şi vârstnici, catolici, dar şi ortodocşi. Mulţi dintre participanţi au declarat că au rude poloneze, mai ales bunici. Printre aceşti, Cristina Vainer, inginer peisagist, a declarat: „Este o tragedie fără precedent. Nici acum nu-mi vine să cred că s-a putut întâmpla aşa ceva!"

Aseară, în cadrul concertului de muzică sacră în care va fi inaugurată orga restaurată a Catedralei Sfântul Iosif , a avut loc o a doua ceremonie de comemorare a înalţilor demnitari polonezi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite