Liderii grupării „Containerul“ făceau aranjamente cu funcţii în stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA susţine că fostul secretar general de la „Interne“ Laurenţiu Mironescu şi senatorul PDL Mircea Banias promiteau promovări în funcţie de „atenţiile“ primite. După zeci de ore de percheziţii şi de audieri, procurorii DNA au emis ieri 29 de mandate de reţinere pe numele celor care ar fi „construit“ o reţea care „privatizase“ Portul Constanţa.

Vezi şi:

Frăţia din Portul Constanţa

Ancheta DNA scoate la iveală cum înalţi funcţionari ai statului condiţionau intrările şi ieşirile unor mărfuri din ţară, prin portul Constanţa. Cereau în schimb bani sau funcţii în posturi-cheie. Monitorizările SRI demonsterază că „organizaţia" era bine pusă la punct, fiecare ştiindu-şi ca la carte atribuţiile în scopul facilitării contrabandei cu produse de orice fel din afara graniţelor UE, în special din China. Un rol determinant în săvârşirea faptelor de corupţie, susţine DNA, l-a avut senatorul PDL Mircea Banias, cercetat în libertate datorită imunităţii parlamentare de care beneficiază.El are însă interdicţia de a părăsi ţara timp de 30 de zile. Funcţionarii vamali implicaţi în această anchetă ajungeau să „colecteze" zilnic şpăgi de câte 7.000 de dolari pentru fiecare transport.

Se ajungea şi în situaţia în care, uneori, la un singur TIR cu marfă introdus ilegal în România, statul era prejudiciat cu peste două milioane de euro. În acest mod, au fost introduse în România mărfuri contrafăcute sau interzise la import, precum şi produse care nu aveau avizele şi autorizaţiile necesare. De asemenea, în vămile din Constanţa era permisă intrarea unor TIR-uri care declarau mărfuri în cantităţi infinit mai mari decât cele declarate. Procurorii îl acuză de senatorul Mircea Banias că, la 22 octombrie 2010, ar fi pretins de la Eugen Bogatu, fost director al Domeniilor Portuare Constanţa, să-i trimită mai multe bunuri confiscate în vămi. În schimbul produselor, Banias se angajase faţă de Bogatu ca din poziţia sa de parlamentar să direcţioneze mai multe proiecte economico - administrative în sensul impus de interesele fostului director al Domeniilor Portuare Constanţa.

Senatorul se opunea scanării containerelor

Mai mult, Banias i-ar fi promis lui Bogatu că se va implica personal în blocarea unui proiect de restructurare a vămilor de pe raza judeţului Constanţa. De asemenea, parlamentarul i-a promis lui Bogatu că se va împotrivi unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanţa Sud - Agigea. O altă acuzaţie care i se aduce lui Mircea Banias este legată de funcţiile din Portul Constanţa. Parlamentarul a asigurat protecţia lui Liviu Durbac la cârma Biroului Vamal Constanţa Sud-Agigea şi s-a opus unor numiri sau menţineri în funcţie la Compania Naţională Administrarea Porturilor Maritime Constanţa.

2.000 de euro funcţia

Ancheta mai scoate la iveală şi că în iunie 2010, Laurenţiu Mironescu - preşedintele PDL Constanţa - i-ar fi cerut administratorului SC Container Clearance Services SRL Constanţa, Aurelian Cătălin Pilcă, 2.000 de euro pentru a-i da o funcţie în PDL Constanţa. Astfel, Mironescu i-ar fi promis că, prin influenţa sa în Ministerul Transporturilor, îl va pune şef în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa. 

Mită neonorată, marfă blocată

Numele lui Eugen Bogatu apare aproape în toate manevrele executate în Portul Constanţa. Acesta ar fi intervenit direct sau prin comisionari vamali, dar şi prin intermediul şefului Biroului Vamal Constanţa Sud-Agigea, Liviu Durbac, să colecteze sumele de bani provenite din operaţiunile ilegale de import al mărfurilor subevaluate de către o societate comercială. Bogatu a ameninţat, la 22 octombrie 2010, chiar cu blocarea unor mărfuri în Vama Constanţa Sud-Agigea, în cazul în care intermediarii vamali Marin Dodu şi Akram Nasser nu-i achitau „taxa de protecţie".

Un alt lider al grupării infracţionale, Sunai Cadâr - şeful Direcţiei Regionale a Vămilor Constanţa -, coordona infracţiunile de corupţie. Conform interceptărilor telefonice, Marius-Ionuţ Scrioşteanu, şeful Biroului Vamal Slobozia, ar fi primit şpagă, la 16 februarie 2011, 5.700 de dolari pentru a încheia şase operaţiuni de tranzit vamal ilegale.  Ieri după-amiază, instanţa supremă a luat în discuţie propunerea procurorilor de arestare preventivă a celor 29 de persoane reţinute în cursul zilei de luni. Ei au fost aduşi din Arestul Poliţiei Capitalei. Procurorii au cerut arestarea lor preventivă înşirând acuzaţiile pe 450 de pagini.

Monitorizaţi prin calculator

Principalele probe sunt interceptările telefonice, dar şi monitorizarea, timp de peste şase luni, a celor acuzaţi prin montarea de microfoane în calculatoarele din birourile lor. Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu au fost aduşi luni cu mandat la DNA. Banias a plecat acasă, Mironescu a fost propus la arestare preventivă. De altfel, la vila din Eforie Sud a lui Laurenţiu Mironescu, procurorii au făcut o percheziţie şi au ridicat calculatoarele, dar şi mai multe documente. Senatorul Mircea Banias a scăpat şi de percheziţie, întrucât calitatea de parlamentar a acestuia obligă DNA să ceară aviz de la Senat.

Audieri în Parlament

Ministrul Internelor, Traian Igaş, şefii de arme din MAI, dar şi şefii DGA şi DGIPI vor fi audiaţi la 7 iunie de deputaţii din Comisia de Apărare, pe tema verificărilor făcute în cazul numirii în funcţia de secretar general al MAI a lui Laurenţiu Mironescu, reţinut de DNA pentru fapte de corupţie. DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, nu l-ar fi informat pe Igaş despre problemele în care ar fi implicat Laurenţiu Mironescu.

Reţinuţii din „Operaţiunea Containerul"

- Laurenţiu Mironescu - Secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

- Eugen Bogatu - fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

- Adrian Liviu Durbac - fost şef al Biroului Vamal Constanţa Sud-Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti.

- Sunai Cadâr - şeful Direcţiei Regionale a Vămilor Constanţa.

- Liviu Costel Bratu - adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud-Agigea.

- Claudiu Constantin Olteanu - adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa  Sud-Agigea.

- Adrian Milea - şef control fizic containere în cadrul Biroului Vamal Constanţa  Sud-Agigea.

- Valentin Roşculeţ - lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud-Agigea.

- Ioan-Dan Didilescu, inspector vamal în cadrul D.J.A.O.V. Constanţa.

- Adrian Sorin Pătraşcu - ofiţer de poliţie, Comandant al „Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

- Ionuţ Marius Scrioşteanu - lucrător vamal, şef al Biroului Vamal Slobozia.

- Horia-Dan Tudoran -lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.

- Sorin Budăi - comisionar vamal, asociat în cadrul S.C. Air & Sea Container Shipping SRL.

- Laurenţiu Ctaragiu - angajat al S.C. Lemnking Industry Com SRL.

- Mihai Culea - asociat la S.C. Mirand International S.R.L.

- Marian - Ionuţ Iordănescu - asociat la S.C. Marinco S.R.L. şi S.C. Galmondos S.R.L. Constanţa.

- Corneliu Păun - administrator la S.C. Flavia Com S.R.L.

- Dragoş - Iulian Tudoran - asociat la S.C. Container Clearance Services SRL Constanţa.

- Aurelian - Cătălin Pilcă - administrator al S.C. Container Clearance Services SRL Constanţa.

- Valentin Ţiripan - asociat la S.C. Container Clearance Services SRL şi administrator la S.C. Alvalexino SRL.

- Mihai Ciobanu - intermediar vamal.

- Marin Dodu -intermediar vamal, acţionar la SC Fotbal Club Progresul Bucureşti SA.

- Ali Amer - intermediar vamal şi om de afaceri.

- Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa - intermediar vamal.

- Mohamad Rouchdi -intermediar vamal.

- Zhang Qing - intermediar vamal.

- Lucian Păun - intermediar vamal.

- Guo Ning - intermediar vamal.

- El Haj Ahmad - intermediar vamal.



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite