Lichidarea CUG se transformă într-un imens scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea germană câştigătoare a licitaţiei, descalificată în favoarea unei firme turceşti

reprezentantul firmei germane Max Aichen, câştigătoarea declarată a licitaţiei, prin firma S&MG, anunţase intenţia de a redeschide, în viitorul apropiat, oţelăria de pe platforma industrială, în această săptămână a venit surpriza. Judecătorul sindic Mirela Budiu i-a descalificat pe nemţi, iar lichidatorul Euroconsult a declarat câştigătoare o firmă turcească, World Metal International, iniţial clasată pe poziţia secundă.

Nemţii atacă decizia în justiţie
Germanii au atacat imediat cu recurs decizia Tribunalului Comercial, în 22 martie, cerând suspendarea vânzării combinatului până la judecarea, în regim de urgenţă, a contestaţiei. Pentru descalificarea germanilor, turcii se prevalaseră de faptul că germanii nu depuseseră în timp util suma de 750.000 de euro, majorarea garanţiei solicitate de lichidator. În replică, germanii au prezentat documente justificatoare, demonstrând că depuseseră în data de 20 martie suma respectivă. Max Aichen avea acceptul creditorilor CUG de a plăti suma pentru cumpărarea fabricii, până la 29 martie. Ulterior licitaţiei, turcii şi-au majorat însă oferta de privatizare, de la 13,7 la 15,3 milioane euro, pentru a compensa oferta germanilor.

Foştii angajaţi se tem că turcii vor vinde CUG-ul la fier vechi
CUG a fost prezentată ca o lichidare de succes, după ce cu ultimele 18 active şi cele 34 hectare de teren aferente, scoase la vânzare, s-ar fi putut achita integral cele 720 miliarde lei vechi pe care fostul combinat le datora creditorilor. La licitaţie au participat 13 firme internaţionale, dar surprizele s-au ţinut lanţ. Iniţial, cea mai serioasă ofertă părea a fi a ucrainenilor de la Donbass, care deţin o altă societate de pe platforma industrială, Fortpres. După oferta finală, germanii au câştigat licitaţia cu 16,1 milioane euro, urmaţi de turci. Necunoscând intenţia firmei turceşti, foştii angajaţi se tem acum că activele combinatului vor fi vândute la fier vechi, iar terenul va fi vândut la bucată. După încheierea şi motivarea deciziei de descalificare a firmei germane, recursul Max Aichen va fi judecat în regim de urgenţă de Curtea de Apel, probabil în cursul săptămânii viitoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite