Liceenii români aleg facultăţi exotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Badea şi Alexandru Drăgoi, elevii care vor  pleca în  Turkmenistan
Alexandra Badea şi Alexandru Drăgoi, elevii care vor pleca în Turkmenistan

Tot mai mulţi absolvenţi de liceu din România au câştigat burse în ţări ca Turkmenistan, Kazahstan, Coreea sau Abu Dhabi.

Liceenii care vor să cunoască o civilizaţie exotică sau care nu au posibilităţi financiare de a studia în România pot alege o bursă completă într-o ţară care are un acord bilateral cu Ministerul Educaţiei din România. India, China, Iordania sau Kazahstan sunt câteva exemple de astfel de ţări. Cei care au câştigat deja bursele respective îşi fac planuri de a rămâne să şi lucreze în aceste ţări. Doi liceeni din judeţul Gorj au obţinut o bursă de studiu tocmai în Turkmenistan, fiind singurii din România care vor studia în această ţară din Asia Centrală.

Doi gorjeni vor studia în Turkmenistan

Alexandra Badea şi Alexandru Drăgoi, în vârstă de 18 ani, elevi în clasa a XII-a la Liceul de muzică şi arte plastice «Constantin Brăiloiu», vor urma facultatea în Turkmenistan. Cei doi au obţinut burse de studii de licenţă complete oferite de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. „A fost un concurs de dosare şi noi am fost singurii care am optat pentru această ţară.

Am primit recomandări că şcoala din această ţară este la un nivel foarte ridicat. Părinţii au fost surprinşi, ca să spun aşa, dar au încredere în mine şi mi-au dat mână liberă. Ţara  se află lângă Iran şi Afganistan. O să beneficiem gratuit de cazare, mâncare, studii, dar şi de un bilet cu avionul dus-întors pe an în România. Ne-am mai interesat pe internet şi am aflat că majoritatea locuitorilor sunt musulmani", ne spune Alexandra Badea, elevă la secţia de pian. Aceasta va studia la Conservator, iar colegul ei va urma Facultatea de design în capitala ţării, Asgabat.

Vor să se angajeze în străinătate

Cei doi nu se tem să plece în Turkmenistan, cu toate că nu ştiu prea multe despre această ţară. Mai mult decât atât, liceenii se gândesc chiar să lucreze aici, dacă li se va oferi această posibilitate: „Nu îmi este teamă. Sunt deschisă la noi oportunităţi. O să studiez în limba rusă. Nu am învăţat această limbă în liceu, dar un an de zile o să urmez acolo un curs intensiv. Mă gândesc că este o fostă ţară din URSS, iar ruşii sunt cei mai buni pe plan muzical. Cred că voi avea multe de învăţat de la ei. Dacă mi se va oferi un loc de muncă acolo după terminarea studiilor, cred că o să rămân să trăiesc în Turkmenistan".

Alexandru este din oraşul Vulcan, din Valea Jiului, şi trăieşte la cămin: „Eu sunt obişnuit să fiu departe de casă, pentru că locuiesc în cămin, iar acasă ajung mai rar. Părinţii sunt despărţiţi, iar mama se află în Italia. Dacă alegeam o facultate din ţară, atunci aş fi fost nevoit să mă angajez, având în vedere că familia mea nu are o situaţie financiară prea bună.

Am văzut poze cu capitala ţării şi mi-a plăcut arhitectura. Îmi inspiră încredere şi disciplină. Ştiu că e semideşert şi că trăiesc şi cămile". Alexandru a câştigat locul doi la un concurs de invenţii cu un compresor realizat pentru funcţionarea aerografului, un instrument cu ajutorul căruia sunt desenate ilustraţiile pe diferite obiecte. Liceanul este pasionat de acest gen al desenului şi a realizat diferite picturi pe căştile de motociclişti sau pe autoturisme. 

"Dacă alegeam o facultate din ţară, atunci aş fi fost nevoit să mă angajez.''
Alexandru Drăgoi bursier

Bursele Ministerului Educaţiei

Bursele de acord bilateral sunt oferite de ţările cu care România are încheiate documente de colaborare în domeniul educaţiei, dar pot fi oferite şi unilateral de alte ţări, fundaţii sau donatori. Bursele pot fi parţiale sau complete, cele din urmă acoperind toate cheltuielile: cazare, masă, transport şi studii. Granturile se oferă fie pentru cursuri de vară, fie pentru stagii universitare de trei-zece luni. Acestea pot fi la nivel de licenţă, de masterat, de doctorat, stagii de cercetare/specializare. Pentru studiile complete, partea primitoare poate să ofere, în plus, unul sau doi ani pregătitori pentru a învăţa limba ţării respective.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite