Liceenii de 10 aleg facultăţi de elită din ţară şi străinătate
0
Şase tinere geniale au venit la masa „Adevărul de Seară“ să vorbească despre viitor
Fac parte din categoria tinerilor care cred în puterea educaţiei dată de unul dintre cele trei mari colegii ale Craiovei, fără să le anuleze pe celelalte. Au idei pe care le susţin cu argumente ori de câte ori le formulează. A fost primul lucru remarcat la începutul întâlnirii cu Siramona, Andra, Georgiana, Alexandra, Luiza şi Rebeca, absolventele de liceu de nota 10 care au învăţat la colegiile Carol I, Elena Cuza şi Fraţii Buzeşti.
Se ştiau după nume, iar ieri au reuşit să stea faţă în faţă graţie întâlnirii din redacţia „Adevărului de Seară“. Consideră că reuşita lor se datorează şcolilor pe care le-au urmat, unora dintre profesori şi colectivului în care s-au format. Cât despre nereuşitele altora, cred că „profesorii sunt cei mai vinovaţi“ că nu fac suficiente eforturi pentru a-şi motiva elevii să înveţe.
„Ploua cu note mari şi cu bucurii“
N-au considerat bacul o formalitate, ci o modalitate fericită de a-şi antrena creierul. Cu modestie au mărturisit că se aşteptau la un 9.90, însă nu la media maximă. Fiecare avea mici îndoieli pe la română, matematică, la economie sau latină. În seara afişării rezultatelor ploua „cu note mari şi cu bucurii“, după cum spune Rebeca Jercău, de la Fraţii Buzeşti, care, fiind micuţă de înălţime, şi-a pus prietenii să-i vadă notele şi nu o dată, ci de mai multe ori. Când mama i-a spus că a luat 10, colegele ei, Luiza Marcu şi Alexandra Ursu, care se aflau în imediata apropiere, au izbucnit în lacrimi. Siramona Toma de la Carol a ţipat de fericire, iar Andra Dragomir, colega ei, a cerut în aceeaşi noapte mai multe confirmări. Tatăl Georgianei Zană, de la Elena Cuza, i-a dat vestea după ce a adunat întreaga familie.
10, nota care naşte pretenţii
Extrem de raţionale, toate cele şase tinere care au atins perfecţiunea la bac sunt convinse că o asemenea medie va spori pretenţiile celor din jur în ce le priveşte.
„Eu am asemănat acest 10 cu poalele unui munte pe care oamenii se vor aştepta să îl urc până în vârf“, mărturiseşte Rebeca. Andra vorbeşte chiar de o presiune pe care o resimte nu neapărat sub o formă plăcută. Acum se pregătesc pentru studenţie. Georgiana a fost admisă la două universităţi din Franţa, dar se va înscrie şi la Limbi moderne aplicate la Bucureşti şi Timişoara, Siramona vrea să urmeze Medicină generală, tot în capitală, Andra va merge în Franţa la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate şi va da şi la Politehnică, Alexandra vrea la Jurnalism şi ISE, Luiza la Comunicare şi Sociologie, iar Rebeca îşi doreşte Litere şi Jurnalism, la Craiova.
Proiecţii în viitor
În timp ce Siramona visează să vindece oamenii, Rebeca vrea să-i educe, Alexandra se imaginează un eficient funcţionar public, Andra se vede un inginer demn de luat în seamă, dar nu i-ar displace să fie şi organizator de evenimente. Georgiana se vede translator, interpret de franceză, iar Luiza, fin cunoscător al psihologiei maselor. Mai mult decât atât, speră să devină oameni care să fie luaţi în seamă, cu păreri şi sugestii care contează. Deocamdată îşi doresc să se bucure din plin de următorii ani de şcoală, să-i ţină minte şi pe aceştia ca şi pe cei din liceu, de care s-au despărţit cu strângere de inimă.