Libertate sărbătorită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bănăţenii aniversează 19 ani de la căderea comunismului

Programul de manifestări se deschide cu vernisajul expoziţiilor de pictură şi grafică, realizate de elevii din Timişoara în cadrul concursului ”19 ani de la Revoluţia din 1989”.

Astăzi, Timişoara aniversează începerea Revoluţiei din decembrie 1989, când manifestanţii s-au adunat la casa pastorului Laszlo Tokes, de unde au pornit în oraş pentru a aduna mulţime, rezultatul fiind atragerea în stradă a mii de oameni. Cu această ocazie, astăzi au avut loc o serie de activităţi aniversare. La ora 11.00 a fost lansată de către Asociaţia ALTAR, cartea „ALTAR 1989-Primul pas”, iar la ora 13.00, Consiliul Local s-a întrunit în şedinţă festivă pentru aniversarea a 19 ani de când prima rază de speranţă pentru libertate a răsărit la Timişoara. În 17 şi în 20 decembrie sunt sărbătorite cele mai importante momente al revoluţiei. Data de 17 este declarată zi de doliu naţional pentru că atunci au murit cei mai mulţi oameni. „Nu s-a ţinut cont de nimic. S-a tras peste tot. Din datele pe care le avem, au murit 56 de oameni”, a spus preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, Traian Orban.
Cu această ocazie, eroii revoluţiei vor fi comemoraţi mâine, de la ora 10.00, printr-o slujbă la Catedrala Mitropolitană, iar în cursul zilei vor fi depuneri de coroane la monumentele eroilor. Tot mâine, va fi prezentat şi volumul VI al „Procesului de la Timişoara”.

Timişoara, primul oraş liber
Data de 20 decembrie a fost încununarea tuturor sacrificiilor Revoluţiei din 1989. Grupuri masive de muncitori au părăsit fabricile în care lucrau, îndreptându-se spre Piaţa Operei, unde s-au adunat peste 100.000 de oameni, care strigau lozinci anticomuniste. În urma acţiunilor revoluţionare, ziua de 20 decembrie a culminat cu declararea Timişoarei drept primul oraş liber din România. În acest an, ca de fiecare dată, ziua este marcată de sunetul sirenelor la ora 12.00 fix, timp de trei minute. O parte dintre revoluţionarii timişoreni au anunţat că vor merge la Bucureşti şi la Popeşti Leordeni, la locurile unde au fost arse sau aruncate trupurile martirilor care au murit la Revoluţie.
La 19 ani de la revoluţie, Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei, are un gust amar, după ce instituţia pe care o conduce este aproape de a fi aruncată în stradă. „Sunt sceptic în privinţa găsirii unei soluţii pentru  Memorial. Eu mi-am dedicat viaţa acestui proiect”, a spus Traian Orban.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite