Liberalii cer Palatul Victoria şi ar ceda Cotrocenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierea pentru formarea noului guvern s-a blocat din cauza intereselor privind alegerile prezidenţiale de anul viitor. PNL a aruncat în negocierile de ieri pentru formarea guvernului cartea candidaturii la prezidenţiale. În consecinţă, discuţiile cu PDL s-au blocat.

Negocierile de ieri dintre PDL şi PNL pentru constituirea unei majorităţi parlamentare s-au încheiat fără rezultat. Liberalii şi-au menţinut condiţiile: postul de premier şi aplicarea propriului plan anticriză. PDL a refuzat, conform unor surse, să cedeze portofoliul, susţinând că li se cuvine datorită rezultatului în alegeri.

Subiectul care a adus discuţiile într-un punct mort a fost, însă, cel legat de candidatul la preşedinţie pe care ar trebui să-l aibă eventuala coaliţie de guvernare PDL-PNL. Sursele au precizat că democrat-liberalii au respins categoric abordarea acestei teme, pe motiv că preşedintele Băsescu a cerut ca problema prezidenţialelor să nu facă obiectul negocierilor.

Totuşi, liderii PNL au insistat pentru lămurirea acestui aspect, arătând că o alianţă PNL-PDL nu ar  supravieţui dacă ambele partide şi-ar desemna câte un candidat la funcţia supremă în stat, în 2009.

Ca să nu existe echivoc, PNL a propus PDL cedarea funcţiei de prim-ministru liberalilor acum, cu condiţia ca PNL să facă pe dată anunţul public al susţinerii candidaturii lui Traian Băsescu pentru al doilea mandat.

Propunerea a rămas fără răspuns. Liberalii le-au propus PDL-iştilor şi un exerciţiu de imaginaţie: „Gândiţi-vă cum ar fi campania electorală pentru prezidenţiale dacă noi l-am trimite, spre exemplu, pe Crin Antonescu să candideze împotriva lui Băsescu. Credeţi că am mai putea guverna împreună?”.

Antonescu nu se apropie de PDL şi de Băsescu

La Palatul Cotroceni, vicepreşedintele liberal Crin Antonescu l-a întrebat pe şeful statului cum crede că ar putea reface legătura cu PNL, după ce, 3 ani de zile, acesta i-a etichetat drept mafioţi obraznici. Liberalul a spus că poate ar fi necesare anumite retractări, iar şeful statului i-a replicat solicitându-i personal acelaşi lucru.

Antonescu consideră orice înţelegere cu PDL „stupidă şi jenantă moral”, o legătură imposibilă, chiar cu premier PNL. În plus, el adaugă că susţinerea pentru al doilea mandat prezidenţial pentru Băsescu este „imposibilă”.

 „Nu ar fi numai lipsit de onoare, dar ar însemna să ne batem joc de oameni. Este un preşedinte pe care l-am suspendat pentru punerea în pericol a statului de drept. Eu unul nu am s-o fac”, a declarat Crin Antonescu.

Pentru a nu tulbura discuţiile PDL- PNL, ambele partide au evitat să-şi cheme ieri faţă în faţă elementele dure: Ludovic Orban, Crin Antonescu, pe de o parte, şi Theodor Stolojan, de cealaltă.

Unii lideri PNL susţin, totuşi, că ar accepta intrarea la guvernare alături de PDL, dacă ar primi funcţia de prim-ministru. Alţii sunt în dubiu. „Cei de la PDL vor şi susţinere pentru Traian Băsescu, şi postul de premier şi majoritatea ministerelor.

Nu putem accepta aşa ceva, iar pentru trei-patru portofolii, câte ne-ar reveni nouă, şi eventual conducerea unei Camere a Parlamentului, nici nu ne gândim să intrăm la guvernare. Preferăm opoziţia!”, ne-a declarat unul dintre liderii PNL.

Atuul Cotrocenilor: premierii

„Preşedintele ne-a spus că are mai multe variante pentru postul de prim-ministru”, a declarat Kelemen Hunor, referindu-se la discuţia avută la Cotroceni cu şeful statului.

Ieri, UDMR aştepta ca liberalii să-şi dea acordul pentru o alianţă PDL-PNL-UDMR, formulă preferată deşi există şi alternative. Deputatul UDMR a declarat că în timpul discuţiilor cu PDL, Uniunii nu i s-a solicitat sprijinul pentru o viitoare candidatură la prezidenţiale a lui Traian Băsescu. „Un candidat al UDMR nu putem prezenta nici în 58 de ani”, a declarat el, precizând că Uniunea nu a fost solicitată deoarece nu are potenţial de contracandidatură.

Guvernul minoritar PDL nu este o alternativă, spune Hunor. UDMR a condiţionat înţelegerea cu PDL de îndeplinirea unor cerinţe: cota unică de impozitare, descentralizarea, reorganizarea regiunilor de dezvoltare, finanţarea unor lucrări de infrastructură de la buget, menţinerea deficitului bugetar la 3% în 2009, adoptarea legii minorităţilor naţionale.

Oprescu, la prezidenţiale?

ll    Social-democraţii ar fi preferat de la bun început o coaliţie cu liberalii, conform unor surse, şi a existat chiar intenţia de a anunţa încă din seara alegerilor o formulă de coaliţie: PSD-PNL-UDMR. PSD-iştii i-ar fi „fugărit“ în ultimele săptămâni pe liberali cu acest protocol.     

Negocierile recente dintre cele două partide au fost blocate însă de faptul că liberalii au insistat să dea ei premierul. Dacă PNL renunţă la această condiţie, jocul este relansat, mai ales că majoritatea liderilor PSD preferă să meargă alături de liberali.

PSD ar putea sugera PNL propria opţiune pentru prezindeţiale: Sorin Oprescu. Unii PSD-işti susţin că Traian Băsescu le-ar fi transmis, direct sau prin emisari, că ei oricum nu au un candidat cu şanse la prezidenţiale şi deci nu ar avea de ce să se încăpăţâneze să rămână în opoziţie.

Pe de altă parte, conform unor surse din PNL, la discuţiile cu PSD de astăzi, pretenţia PNL de a da primul-ministru s-ar putea nuanţa, de la „nenegociabil“, la formulă de început a negocierii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite