Liber la împuşcat în ariile protejate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intermediarii care aduc străini la vânătoare fac averi forţând legea. Zeci de animale din zone protejate au fost trecute pe lista care cuprinde derogări de la restricţiile de vânătoare.

Lista cu derogări, stabilită prin ordin al Ministerului Mediului, a fost publicată în Monitorul Oficial din 17 septembrie şi numără 73 de animale sălbatice ce vor putea fi vânate în judeţul Mureş. Este vorba de  33 de urşi, 25 de lupi, nouă râşi şi 26 de pisici sălbatice.

Interese meschine

Un specialist în domeniu, care a dorit să rămână anonim, a dezvăluit că aprobările sunt date pentru zone în care nu sunt semnalate pagube materiale provocate de animale şi, chiar mai mult, în arii protejate. Astfel, şase din cele şapte asociaţii de vânătoare din Mureş care au primit derogare sunt situate în zona văilor Mureşului şi Gurghiului, incluse în reţeaua de situri protejate „Natura 2000”.

Potrivit sursei citate, presiunea pentru stabilirea unui număr cât mai mare de exemplare ce se poate vâna a fost făcută de persoane implicate în vânătoare, care obţin profituri fabuloase de pe urma acesteia. Este vorba despre intermediarii care aduc vânători străini în România.

„Cred că, dacă ordinul ministerului  a fost dat pentru diminuarea pagubelor, abordarea a fost complet greşită. Vânătorii vor completa documentele aşa cum vor crede ei de cuviinţă, cu minciuni, de genul că «ursul a fost împuşcat la goană, pentru că i-a mâncat lui Ion oile» etc. Trebuia clar specificat în ordin că gestionarul trebuie să recolteze acei urşi-problemă, precum urşii gunoieri de la Braşov. Dar acolo nu pică nimic. Ei preferă să lase urşi la dispoziţia străinilor care dau bani grei”, ne-a declarat sursa noastră.

Puşi în faţa faptului împlinit

Cristian Chirteş, directorul Direcţiei Silvice Mureş, n-a negat veridicitatea informaţiilor, spunând doar că derogările şi împărţirea pe asociaţiile de vânători se fac de Ministerul Mediului. „Noi suntem puşi în faţa faptului împlinit, privind cotele de vânătoare. Stabilirea numărului de animale se face de Direcţia Silvică, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi ONG-uri. Noi doar suntem gestionarii fondurilor de vânătoare.

 Este, într-adevăr, vorba de firmele comisionare, acei intermediari cu care Regia Naţională a Pădurilor încheie contracte, care nu se referă la cotele de vânătoare ci la vânători”, a recunoscut Chirteş.

Acesta a subliniat obligativitatea împuşcării animalelor alocate, fiindcă orice cotă nerecoltată e criteriu de rezilierea a contractului de gestiune pe fondul de vânătoare.

Chirteş spune că o altă problemă este şi faptul că autoritatea de mediu nu are o implicare activă în procedura de autorizare. „Nu avem încotro, noi trebuie să dăm autorizaţiile, deciziile specifice nu ne aparţin”, a explicat şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş, Dănuţ Ştefănescu.

image

Sincer, vânătorii străini nu vin decât prin aceşti intermediari,care câştigă până la 15% din trofeul vânat

image


Cristian Chirteş,
directorul Direcţiei Silvice Mureş

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite