Leşinuri, fiţuici şi etnobotanice la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bac 2012
Bac 2012

 Mulţi copii au ieşit plângând din examenul de ieri. Unora le-a venit rău de la căldură, alţii au încercat să copieze, iar unul a fost prins cu droguri şi scos pe brânci din sala de examen.

Ieri, absolvenţii de liceu au dat proba obligatorie a profilului: matematică sau istorie. Examenele nu au fost lipsite de peripeţii. La Huşi, o elevă a leşinat în timpul probei din cauza căldurii şi a emoţiilor. După ce i s-a acordat primul ajutor, fata a putut să-şi continue lucrarea. La Suceava şi Botoşani, trei candidaţi au fost scoşi din examen: unul avea fiţuici, iar ceilalţi au fost prinşi cu telefoane mobile. La Focşani, un elev a adus în sala de examen o carte de buzunar cu rezolvări la toate disciplinele şi şase pliculeţe cu etnobotanice. Puştiul a fost săltat de jandarmul de serviciu.

Matematica, cea mai grea probă

La Bucureşti, copiii care au ieşit de la Colegiului Tehnic „Traian" s-au plâns de dificultatea subiectelor la matematică. „Nu am făcut nimic, nimic!", explica printre suspine prima fată care a ieşit din examen.  După minute bune, părinţii candidaţilor, nelipsiţi din faţa porţii, au reuşit să-i oprească lacrimile, cu glume amare: „Lasă, mamă, venim şi la toamnă", au adoptat-o mamele altor elevi.

„Nici nu ne-a predat la clasă materia din care au fost subiectele astea", spunea şi unul dintre primii băieţi ieşiţi din examen. „Clar, ne vedem la toamnă, în formaţie completă", confirma un altul. „O fată a dat foaia albă, nu a scris nimic, i-a spus că trebuie să scrie ceva, ca să îi ia lucrarea în consideraţie. A luat pixul şi a scris «Nu ştiu» şi  a dat lucrarea", povestea o candidată. Aceştia erau candidaţii de la M2.

Irina Andrei, profesoară de matematică la Colegiul UCECOM „Spiru Haret" din Capitală e de părere că la M2, cel puţin, subiectele au fost accesibile: „Spre deosebire de anul trecut, subiectele au fost mai uşoare. Mai ales cele de la prima parte. Dacă s-ar fi străduit puţin, ar fi putut scoate nota 5. Iar dacă făceau punctele «a» şi «b» de la fiecare exerciţiu, puteau lua maximum 7. Pentru note mai mari, punctele «c» făceau diferenţa".  Cei ieşiţi printre ultimii au avut şi subiectul de matematică M1, de profil. Cel mai greu li s-a părut, „în afară de tot, punctul 3", încerca să zâmbească o fată. 

Calendar Bacalaureat

- 6 iulie - Proba la alegere a profilului şi specializării
- 8 iulie - Afişarea rezultatelor
- 9 iulie - Depunerea contestaţiilor (între orele 8.00 şi 12.00)
- 10-12 iulie - Rezolvarea contestaţiilor
-13 iulie - Afişarea rezultatelor finale

Perle de top la română

Examenele nu produc doar emoţii şi somatizări ale acestora. În fiecare an, proba de limba şi literatura română a Bacalaureatului produce bună dispoziţie: e adevărat că nu liceenilor care o dau, ci profesorilor care le citesc „aforismele" din foile de examen, iar apoi celorlalţi oameni la care ajung, în cele din urmă.

Anul acesta, la proba de luni - elevii au primit un fragment din „Craii de Curtea-Veche" de Mateiu Caragiale şi au avut de rezolvat  cerinţe care vizau cunoştinţe de vocabular şi teorie literară, precum şi capacitatea de a întelege şi comenta un text literar. La partea a doua, ei au avut de redactat un eseu argumentativ despre calităţile umane pornind de la un citat din Lucian Blaga: „Nu e de ajuns să ai mari calităţi, trebuie să ştii cum să le foloseşti cu rost".

„Trebuie să fii şi puţin inteligent"

Acestea sunt câteva dintre perlele pe care profesorii le-au găsit în tezele liceenilor:

-  Pentru a avea calităţi trebuie să fii şi puţin inteligent."
- „Sunt de părere că un om poate avea cele mai mici calităţi, dar atâta timp cât le arată, le scoate în evidenţă şi le foloseşte cu un scop, este mai de preţ ca un om cu calităţi «imense» care le ţine numai pentru el."
- „Neştiind să-şi pună în evidenţă calităţile de care dispune, acestea nu îi sunt practic de niciun folos omului. Orice calitate oricât de mică sau de nesemnificativă de care dispune o poate folosi la momentul potrivit în situaţii de urgenţă."

Tot la Bac, doi absolvenţi au mărturisit şi care este lectura lor preferată: „Nu am o carte preferată, dar m-a impresionat Abecedarul", a scris unul dintre ei, în timp ce un altul a punctat: „Cartea mea de suflet este Constituţia".

Din lucrări nu au lipsit nici mesajele pe care liceenii le-au lăsat profesorilor pe foile de examen: « Sper că va (sic!) plăcut. Cred că o să mai vin şi la anul".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite