Legionarii anului 2008 luptă cu arta futuristă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii mişcării Noua Dreaptă s-au simţit lezaţi de expoziţia "Euromaniac 2008", unde un tablou îl reprezenta pe legionarul Corneliu Zelea Codreanu într-o postură

Reprezentanţii mişcării Noua Dreaptă s-au simţit lezaţi de expoziţia "Euromaniac 2008", unde un tablou îl reprezenta pe legionarul Corneliu Zelea Codreanu într-o postură înjositoare

Artistul plastic de origine maghiară Benedek Levente, care a reprezentat România sub forma unui organ sexual feminin, a fost reclamat la Parchetul General.

Pe strada Şelari, unde este deschisă galeria de artă Atelier 35, care a găzduit expoziţia "Euromaniac 2008", nimeni nu văzuse controversatele exponate ale artistului de 24 de ani, din Timişoara, care reprezentau, după cum singur a declarat, impresia sa despre România actuală.

Deşi creaţiile lui Benedek erau încă expuse pe pereţi, sala era încuiată şi nici urmă de artist. Contactat telefonic, Daniel Alexandru, artist evaluator al galeriei, ne-a declarat că "Euromaniac 2008" tocmai şi-a închis porţile.

Cât despre Benedek Levente, acesta s-ar fi reîntors la Timişoara. România, reprezentată sub forma unui vagin, Corneliu Zelea Codreanu făcând sex oral sau Traian Băsescu sub forma unui personaj din serialul american "Dallas", i-a lăsat indiferenţi pe comercianţii de artă, ale căror buticuri sunt la tot pasul pe strada
Şelari.

"La câte saloane de expoziţii sunt aici în centrul istoric al Capitalei, dacă le-am fi văzut pe toate...", ne-a explicat un vânzător de gale-uri.

Expoziţia, mai mult închisă

Ciudat este că expoziţia nu a trezit nici interesul poliţiştilor biroului patrimoniu, din cadrul Secţiei 10 Poliţie, care au sediu la doar câţiva metri distanţă de Atelier 35. Agenţii de poliţie, care au trecut prin faţa expoziţiei de sute de ori, spun că nu au văzut nimic necurat. Au fost chiar miraţi când au aflat ce opere de artă au avut chiar sub ochii lor.

Mai curioşi au fost reprezentanţii altor galerii "concurente", aflate pe aceeaşi stradă. "Am vrut să vedem expoziţia din curiozitate, dar de fiecare dată când au fost, sala era închisă. Doar ce am văzut prin geamuri...", ne-a declarat administratorul unei galerii de artă contemporană. Potrivit acestuia, în lumea artei, Timişoara, oraşul din care provine Benedek Levente, este considerat un fel de stat în stat.

Artiştii din acea zonă degajă un aer superior, mai vestic, faţă de colegii lor de breaslă din alte părţi ale României. "Cei de acolo ne privesc aşa cu o superioritate... Puţini vin să expună la Bucureşti", ne-a declarat reprezentantul galeriei de artă. Nimic ieşit din comun, susţin cei care trec pragul unor astfel de expoziţii, pentru că "în artă nu există limite în a te exprima".

Am încercat să reprezint prima mea impresie despre România actuală pornind televizorul
Levente Benedek,
artist plastic

Fapta nu există în Codul Penal

Lucrările artistului timişorean Benedek Levente au fost reclamate, luni, la secţia 10 Poliţie din Capitală, pe motiv că acestea ar ofensa însemnele naţionale. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, ne-a declarat că în acest caz s-a demarat o anchetă în urma căreia se vor dispune măsurile legale. Însă fapta respectivă nu există în legea penală şi este foarte posibil ca în acest caz să se dispună cu neînceperea urmăririi penale. (V.Cupă)

Noua Dreaptă, plângere la Parchetul General

Organizaţia "Noua Dreaptă" a depus la Parchetul General o plângere împotriva artistului Benedek Levente pentru ofensă adusă unor însemne ale României şi ultraj contra bunelor moravuri. "Am făcut sesizarea după ce, săptămâna trecută, au apărut afişe de reclamă pentru expoziţie, în care harta României era înfăţişată sub forma unui vagin", ne-a declarat liderul "Noii Drepte", Tudor Ionescu.

Potrivit plângerii penale, "aşa-zisele lucrări artistice, care au un conţinut vădit antiromânesc, batjocoresc şi ofensează însemnele României, simbolurile creştine, cât şi memoria unor personalităţi ale vieţii politice româneşti".

Un artist apreciat în Timişoara

Artistul Benedek Levente a învăţat la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, şcoală care îi afişează una din lucrări chiar la intrare. Ioan Szekernyes, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din Timişoara, a declarat că îl cunoaşte pe Benedek Levente.

"L-am întâlnit la expoziţiile studenţeşti şi este apreciat în rândul studenţilor, bucurându-se chiar de faimă", ne-a declarat Ioan Szekernyes. El este de părere că "în artă totul este posibil" şi că "fără canoane sau reguli, arta ar
stagna".

"Scandalul e o exagerare"

Vlad Ionescu, reprezentantul "Atelierului 35" din Capitală, care a găzduit lucrările lui Benedek Levente, a spus că "tot scandalul este o exagerare".

"Din toate lucrările pe care le-am văzut, ale lui Benedek Levente ni s-au părut cele mai interesante şi, pentru că nu avea unde să expună, l-am găzduit. Toată povestea asta pune galeria şi mai bine pe hartă şi ne bucurăm, pentru că este un succes pentru noi. Galeria poate fi vizitată în continuare", a precizat Vlad Ionescu.
(Manuela Strinu)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite