Legi cu dedicaţie pentru debarcarea lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul a întreprins un intens proces de modificări legislative, menit  a uşura demiterea preşedintelui României
Guvernul a întreprins un intens proces de modificări legislative, menit a uşura demiterea preşedintelui României

În paralel cu acţiunile brutale din Parlament ale majorităţii USL, Guvernul a întreprins un intens proces de modificări legislative, menit a uşura demiterea preşedintelui României.

Două au fost legile pe care Guvernul le-a modificat prin procedură de urgenţă, astfel încât să înlăture orice piedică din calea debarcării preşedintelui Traian Băsescu: cea a funcţionării Curţii de Conturi şi cea a Referendumului.

Minciună oficială

Primul act s-a consumat miercuri dimineaţă. După primele reacţii de nervozitate ale cancelariilor occidentale faţă de evenimentele politice din România, înaintea şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a dat asigurări ferme că Guvernul pe care îl conduce nu va întreprinde niciun act prin care să fie afectată activitatea şi independenţa Curţii Constituţionale.

La nicio oră după aceste asigurări, Guvernul afecta, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 38 din 2012, publicată imediat în Monitorul Oficial, competenţele Curţii Constituţionale. Potrivit actului normativ, Curtea Constituţională pierdea dreptul de a fi sesizată asupra neconstituţionalităţii hotărârilor Camerei Deputaţilor, Senatului

Şi ale Camerelor reunite.

O iniţiativă similară ca scop fusese luată şi în Parlament, în timpul sesiunii ordinare care s-a încheiat pe 30 iunie, însă aceasta a fost atacată la Curtea Constituţională de către PDL. Curtea a anunţat un verdict luni, 10 iunie, dar Guvernul nu-şi permite să aştepte până atunci, dacă luni Curtea admite excepţia PDL, toate hotărârile luate de Parlament în această săptămână, inclusiv cea care se va lua privind suspendarea preşedintelui, vor putea fi atacate la Curte, cu riscul ca aceasta să le declare neconstituţionale. Asta ar anula tot efortul făcut în Parlament în această săptămână.

Riscul a fost înlăturat

Adoptarea ordonanţei de urgenţă are avantajul că poate fi aplicată imediat şi poate opera chiar dacă luni Curtea declară legea similară drept neconstituţională. Există însă şi un risc: ca ordonanţa însăşi să fie declarată neconstituţională, întrucât Constituţia interzice adoptarea de ordonanţe de urgenţă în chestiuni care afectează, printre altele, regimul instituţiilor fundamentale ale statului.

Iar Curtea Constituţională este o asemenea instituţie. Acest risc a fost însă înlăturat prin revocarea de către majoritatea USL a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, singurul care putea ataca direct la Curtea Constituţională o ordonanţă de urgenţă, înainte ca aceasta să fie aprobată prin lege în Parlament. În locul lui Iancu a fost desemnat un adjunct al acestuia, fostul deputat PSD Valer Dorneanu. Acesta din urmă a şi declarat, de altminteri, că nu intenţionează să atace ordonanţa.

Referendum simplificat

O altă modificare legislativă în regim de urgenţă vizează Legea referendumului. Guvernul s-a întrunit aseară în şedinţă extraordinară, pentru a adopta o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia preşedintele să fie demis dacă votează „Da" jumătate plus unu din cetăţenii prezenţi la vot, şi nu majoritatea celor înscrişi în listele electorale, cum era până acum.

Ordonanţa de urgenţă pare inutilă. O modificare similară a fost inclusă într-o lege adoptată de Parlament în sesiunea ordinară şi aşteaptă tot pentru luni un verdict al Curţii Constituţionale, care a fost sesizată de PDL. În acest caz însă, sunt şanse mari ca verdictul să fie favorabil USL, întrucât Curtea a mai statuat de două ori, în 2007, că regula demiterii preşedintelui prin majoritatea celor prezenţi la vot e constituţională.

În plus, ordonanţa de urgenţă implică riscul ca ea însăşi să fie declarată neconstituţională, întrucât legea fundamentală interzice acest mod de legiferare în chestiuni care afectează drepturi electorale. Riscul e însă şi aici minim, şi tot din cazua refuzului Avocatului Poporului de a se sesiza.

Ponta scurtează listele electorale

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că vrea să analizeze „ultimele date ale recensământului, fiindcă la alegeri încă sunt folosite liste electorale ca în 2002, cu trei milioane de locuitori în plus". O listă mai scurtă ar aduce USL rezultate favorabile la referendumul pentru demiterea preşedintelui.

După-amiază, premierul a primit raportul pe recensământ de la Vergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), şi a semnat imediat schimbarea din funcţie a vicepreşedinţilor Cristian Stănică şi Beatrix Gered. Recensământul arată că populaţia stabilă este cu vreo două milioane sub cea din 2002, de la ultimul recensământ. Populaţia stabilă nu-i include pe românii plecaţi la muncă în străinătate de mai mult de 12 luni. Aceştia au dispărut din populaţia stabilă, dar ei nu şi-au pierdut calitatea de cetăţeni români şi, potrivit Constituţiei, au drept de vot. Dar populaţia stabilă nu are legătură cu listele de vot. Listele electorale permanente sunt documente nominale care se întocmesc şi se actualizează de către Evidenţa Populaţiei.

Deşi avem o populaţie stabilă de puţin peste 19 milioane, pe liste, conform Evidenţei Populaţiei, apăreau la alegerile locale din 10 iunie 18.330.595 de români cu drept de vot. Toate discuţiile de mai sus sunt însă inutile. Guvernul USL pur şi simplu nu poate avea acum datele oficiale, pentru simplul motiv că rezultatele recensământului se centralizează şi se fac publice după un calendar stabilit de Comisia Europeană. Diseminarea datelor se va face abia în semestrul al doilea al anului 2013. Dacă nu se respectă procedurile acceptate, se încalcă regulamentul Comisiei Europene şi nici nu mai obţinem validarea recensământului, potrivit unor surse din INS. M. Bechir

Miting „în alb" pro-Băsescu

Două mii de simpatizanţi ai Partidului Democrat Liberal s-au adunat în Piaţa Revoluţiei, ieri, începând cu ora 18.00, pentru a protesta faţă de măsurile luate de guvernul condus de Victor Ponta în ultimele zile. Mihai Răzvan Ungureanu a fost personajul principal al manifestării. La sosire, fostul premier a dat mâna şi a schimbat câteva vorbe cu participanţii la miting. Mulţi dintre aceştia au mărturisit că şi-ar dori să-l vadă preşedintele ţării pe fostul şef SIE.
La manifestare au ajuns mai mulţi lideri PDL, dar şi fiica preşedintelui, Elena Băsescu. Personalităţile politice au ţinut discursuri împotriva guvernului USL.

Printre acestea s-au numărat preşedintele PDL Vasile Blaga, vicepreşedintele Gheorghe Flutur, deputaţii Raluca Turcan şi Theodor Paleologu, europarlamentarii Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Cristian Preda. Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu i-a îndemnat pe cei prezenţi la mitingul anti-USL să picheteze Parlamentul, în cursul zilei de astăzi. Totodată, Vasile Blaga le-a spus participanţilor că îl vor apăra pe Traian Băsescu la referendum pentru că este nevoie de acesta la Cotroceni până în 2014 ca să apere statul de drept. În timpul discursului lui Blaga, manifestanţii au scandat numele preşedintelui.

Majoritatea participanţilor au purtat haine albe, aşa cum a propus fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Manifestanţilor le-au fost oferite tricouri cu chipul lui Crin Antonescu, avânt mustaţa lui Hitler, alături de semnul tăiat al svasticii. Participanţii au venit cu steaguri, dar şi cu pancarte pe care erau scrise lozinci antiguvernământul USL, precum „Respectăm învăţământul românesc, condamnăm impostura şi furtul intelectual!", „Ponta, demisia!", „Apăr Curtea Constituţională" sau „Respect pentru Curtea Constituţională". Oamenii care au protestat în Piaţa Revoluţiei sunt nemulţumiţi de actuala guvernare şi de măsurile luate de USL în ultimele zile.

În acelaşi timp, în Piaţa Universităţii din Capitală a avut loc o demonstraţie anti-Traian Băsescu, unde s-au adunat câteva sute de oameni. În jurul orei 19.30, un grup de manifestanţi de la Kilometrul 0 a pătruns în mulţimea care protesta în Piaţa Revoluţiei. Aceştia au început să strige lozinci precum „Jos Băsescu!" şi să agite spiritele, însă jandarmii au intervenit la timp şi au prevenit eventualele incidente. ; Maria Apostol, Diana Toea

Info
Info
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite