Legea lustraţiei, neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a hotărât, ieri, că Legea lustraţiei este neconstituţională în integralitate, fiind a doua oară când CCR dă un asemenea verdict.

Decizia a fost luată în urma unei sesizări depuse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind legea care vizează includerea procurorilor în categoria persoanelor lustrabile.

Printr-un amendament propus de UDMR, în categoria persoanelor lustrabile au fost introduse şi cele care au avut calitatea de procuror în regimul comunist.

Legea lustraţiei impune restricţii ale unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse funcţii în regimul comunist.

Secţiile Unite ale ICCJ au decis, în 7 martie, sesizarea Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea unui articol din Legea lustraţiei, după ce au primit sesizări de la două asociaţii profesionale de magistraţi şi de la procurorul general al României. Legea a fost retrimisă Parlamentului pentru corectare, însă actul a fost din nou reclamat ca fiind neconstituţional.

Parlamentul a adoptat Legea lustraţiei 28 februarie, în absenţa Opoziţiei, care se află în grevă parlamentară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite