Legea cetăţeniei, promulgată de preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PreşedinteleTraian Băsescu a semnat astăzi decretul de promulare a Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române. Actul normativ facilitează redobândirea cetăţeniei de către persoanele care au pierdut-o împotriva voinţei lor sau din motive neimputabile lor, precum şi pentru urmaşii lor.

Legea de aprobare a ordonanţei a beneficiat de sprijinul tuturor grupurilor parlamentare fiind considerată drept un act reparatoriu faţă de cei care şi-au pierdut cetăţenia română din cauza circumstanţelor istorice, relatează NewsIn .

Legea a suferit câteva modificări în Comisia juridică faţă de forma adoptată de Senat. Astfel, persoanele care au pierdut cetăţenia din motive neimputabile lor precum şi descendenţii lor până la gradul III nu reprimesc cetăţenia prin recunoaştere, ci la cerere.

În al doilea rând, numărul membrilor comisiei din Ministerul de Justiţie care analizează dosarele de redobândire a cetăţeniei a fost crescut de la 12 la 15 plus preşedinte.

În cazul respingerii cererii de redobândire a calităţii de cetăţean român, deputaţii jurişti au dat posibilitatea unui recurs chiar şi în cazul în care contestaţia a fost anterior judecată de către o curte de apel. Astfel nemulţumiţii pot face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite